Trgovine i obrti u FBiH počinju sa radom sljedeće sedmice

0

Sljedeće sedmice trebali bi se otvoriti mali obrti, trgovine i notarski uredi u Federaciji BiH, rečeno je danas na press konferenciji predstavnika federalnih institucija.

Epidemija nije gotova, ali će se ići u ublažavanje određenih mjera jer se život mora normalizirati, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

On je kazao kako će Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložiti da sredinom sljedeće sedmice počnu sa radom obrti, trgovine, notarski i advokatski uredi.

Biće propisano koje mjere ove djelatnosti moraju poštivati, koliko ljudi može boraviti u pojedinim objektima i sl, kazao je Čerkez.

On je kazao da je neophodno da ove djelatnosti počnu sa pripremama za nastavak rada.

Naglasio je još jednom kako je nužno dalje poštovanje mjera zaštite i prevencije širenja koronavirusa, naročito socijalne distance i nošenja zaštitne opreme.

Ublažavanje mjera

Podsjetimo kako je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona juče donio odluku kojom je obrtima i zanatskim radnjama na području ovog kantona omogućen rad od 4. maja.

U Republici Srpskoj, uslužne i zanatske radnje i trgovine nastavile su sa radom od 27. aprila a od 1. maja rad će biti omogućen i radnjama u sklopu tržnih centara sa izuzetkom igraonica, bioskopa i ugostiteljskih objekata.

D.H.