Terzić: Spremna investicija od 1,6 milijardi KM

0

Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kompanije koja i u jeku pandemije koronavirusom i dalje radi punom parom na izgradnji novih kilometara autoputa na Koridoru 5C, otkrio je u razgovoru za „Avaz“ da je spreman novi investicioni ciklus vrijedan 1,6 milijardi maraka.

Radi se, kako je pojasnio Terzić, o ciklusu izgradnje 51 kilometra na dionici od Ovčara do petlje Mostar jug.

– Već smo uputili Vladi FBiH na saglasnost ponuđene kreditne aranžmane. U ovom paketu su i dva strateška objekta tunel Prenj i dionica Mostar sjever – Mostar jug – rekao je Terzić.

Potvrdio nam je, također, da će “Autoceste FBiH” u ovoj godini dodijeliti ugovore u vrijednosti od oko 700 miliona KM.

– To su ugovori za dionice Poprikuse – Nemila, Tarčin – ulaz u tunel Ivan. Ove ugovore ćemo potpisati najdalje za dva mjeseca, a za dionice tunel Kvanj – BuniI Nemila – Vranduk najesen – istakao je Terzić.

No, kada su u pitanju aktuelni radovi, direktor ove firme kaže da je aktivno osam gradilišta čiji su ugovori vrijedni čak 780 miliona KM.

– Samo u ovoj godini planirano je da završimo radove vrijedne 420 miliona KM. Plan za ovu godinu je da u novembru pustimo u promet 11 kilometara dugu obilaznicu oko Zenice. Trenutno na gradilištima na autoputu i brzoj cesti imamo na svim dionicama angažirano oko 1.200 radnika koji svakodnevno rade. No, važno je reći da se, pored svega, poštuju sve preporuke kriznih štabova – rekao je Terzić.

Trostruko veći efekt na privredu

Terzić kaže da se u sadašnjim uvjetima odgovornost ove kompanije povećava nekoliko puta i prelazi u formu društvene odgovornosti s obzirom na to da su brojni ekonomski procesi u Federaciji zaustavljeni.

– Mi smo svjesni da 100 miliona KM uloženih u izgradnju Koridora, kad se primijene multiplikatori, utječe na GDP sa skoro 300 miliona KM direktnih i indirektnih efekata. To znači, kada se planiranih 420 miliona KM uloži u autocestu, efekt na privredu će biti trostruko veći – kazao je Terzić.