Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Vlade u BiH i banke najavile su pomoć privatnom sektoru u borbi protiv posljedica pandemije, dok su mnogi poslodavci saopštili da neće otpuštati radnike uprkos krizi. Ujedno, strani donatori i finansijske institucije najavljuju pomoć našoj državi. Dobra vijest je i da se da roba iz BiH vraća na jedno unosno regionalno tržište.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Usvojeni paketi mjera za spašavanja ekonomije

Vlada FBiH usvojila je zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Ovim zakonom počinje plan spašavanja ekonomije Federacije BiH, kazao je premijer Fadil Novalić. Sliče mjere usvojile su ili najavile i vlade kantona i Republike Srpske. Banke u oba entiteta također su najavile čitav set mjera kao bi se pomoglo kompanijama koje su pogođene krizom izazvanom pandemijom.

  1. MMF će BiH odobriti dvostruko više novca

Predstavnici MMF-a su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju informisali da je izvijesno povećanje sredstava odobrenih BiH kroz instrument za brzo finansiranje sa 50% na 100% uplaćene kvote, odnosno sa 165 miliona eura na 330 miliona eura. Odbor direktora bi se o tome trebao izjasniti u ponedjeljak, 6. aprila.

  1. Porasli prihodi od PDV u prva tri mjeseca

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosili su 1 milijardu i 882 miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24% u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili 1 milijardu i 823 miliona KM. Samo u mjesecu martu 2020. godine UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019. godine.

  1. Radnici u Konjicu i Goraždu vraćaju se u fabrike

Armin Sarajlić, izvršni direktor za marketing, finansije i pravne poslove “Igmana” iz Konjica, koji je i sam bio zaražen koronavirusom, ali se izliječio, rekao je da se situacija popravlja i da je plan da ova firma počne s radom već 6. aprila.

Prema njegovim riječima, 1.300 radnika vratit će se na posao i sada je ostalo da se obave sve pripreme da se osigura nesmetan i siguran rad. Osim toga, rad se nastavio u industrijskoj zoni „Pobjeda“ u Goraždu.

  1. Trebinje daje besplatno zemljište svima koji žele da sade

U cilju ublažavanja negativnih posljedica širenja virusa korona (COVID-19), Grad Trebinje i Agrarni fond pozivaju sve zainteresovane porodice iz Trebinja koji nemaju obradivo poljoprivredno zemljište u svom posjedu da se jave radi besplatne dodjele parcela za povrtlarsku proizvodnju u toku ove godine.

Podsjetimo da su mnogi zvničnici pozvali građane i komanije da posiju sve raspoložive kompanije jer nije poznato kako će se razvijati situacija sa pandemijom koronavirusa u BiH, kao i recesijom koja će uslijediti.

Sličan poziv uputile su i neke druge opštine, među kojima i Novi Grad Sarajevo.

  1. BiH dobija pomoć EU od 80 miliona eura

Kao dio globalnog odgovora na epidemiju koronavirusa, Evropska komisija najavila je do 38 miliona eura neposredne podrške zapadnom Balkanu za zdravstveni sistem, i preraspodjelu od 374 miliona eura kako bi se pomoglo društveno-ekonomskom oporavku regije.

Kako se vidi sa grafike koju je objavila Delegacija EU u BiH, BiH će dobiti 7 miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru i 73,5 miliona eura za privredu i socijalnu pomoć.

  1. Studen: Prioritet snabdijevanje domaćeg tržišta

Proizvodnje fabrika u Agroindustrijskom kompleksu Studen Holdinga u Brčkom, BIMAL-a i STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera mogu da potpuno zadovolje potrebe tržišta u Bosni i Hercegovini. Pored toga zalihe repromaterijala u logističkim centrima tog kompleksa su dovoljne, te proizvodnja nesmetano teče.

– Transport repromaterijala iz okolnih zemalja jeste otežan, međutim situacija se mijenja i zahvaljujući aktivnom radu naših vozača, teretni saobraćaj funkcioniše, usporeno, zbog kolona na graničnim prijelazima, ali bez uticaja na proizvodnju. Sa druge strane, Željeznice Federacije i Republike Srpske isto tako uspješno dopremaju sirovine u Agroindustrijski kompleks Brčko zahvaljujući čemu proizvodnja osnovnih životnih namirnica nije ugrožen – izjavio je predsjednik Uprave STUDEN Holdinga Ilija Studen.

  1. Fabrika deterdženata Dita 1977 Tuzla uvela treću smjenu

Fabrika deterdženata Dita 1977 Tuzla radi punim kapacitetom. U skladu sa raspoloživim sirovinama i repromaterijalom, osim redovne dvije smjene, uvodi se i treća smjena. S obzirom na znatno više cijene sirovina te otežan njihov transport, kao i otežanu nabavku ambalaža, proizvode se maksimalne količine sredstava za dezinfekciju, koje se mogu dobiti iz raspoloživih resursa.

U proteklom periodu su odgovorili na zahtjeve Kantonalne direkcije robnih rezervi, a iste zahtjeve su uputili i iz Federalnog štaba civilne zaštite, općina, gradova, kantonalnih ministarstava i drugih organa vlasti, za veće količine dezinficijenasa.

  1. Bh. biznismen oduševio javnost

Zbog trenutne situacije u BiH mnogi poslodavci, nažalost, počeli su s otpuštanjem radnika.  Povodom ove situacije oglasio Nermin Isić, vlasnik Ville Aroma u Orašju. On se video porukom obratio svojim radnicima, ali i drugim poslodavcima kao i predstavnicima vlasti.

Najavio je da niko od njegovih radnika neće dobiti otkaz narednog mjeseca uprkos činjenici da kompanija ne ostvaruje nikakav prihod. Naglasio je da se ljude „ne može ostaviti na cjedilu“.

Brojni drugi poslodavci širom BiH naglasili su da neće otpuštati radnike uprkos krizi.

  1. Roba iz BiH ponovo ide se na Kosovo

Nakon što je Kosovo ukinulo takse na robu iz BiH, prvi kamioni iz naše zemlje u narednim danima bi trebali krenuti na to tržište. Privrednici ne gube vrijeme i već su uspostavljeni kontakti i dogovoren je nastavak saradnje sa tamošnjim partnerima. Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić.

– Nakon što smo dobili informaciju putem medija da su ukinute takse mi smo ponovo uspostavili kontakt s našim kupcem s kojim smo radili prethodnih 10 godina, i veoma brzo smo dogovorili da ponovo krenemo s izvozom na Kosovo – kazao nam je Fakić.

Dodao je da mu je drago da je to tržište otvoreno obzirom da je svako tržište veoma važno, naročito u ovom periodu kada se suočavamo sa globalnim problemom koronavirusa kada ne možemo uticati mnogo na određene stvari.