Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Sedmicu iza nas obilježila je pojava slučajeva koronavirusa u BiH. Mjere ograničenja kretanja pogodile su veliki broj domaćih kompanija. Ipak, mnoge od njih nastavile su poslovati u teškim uslovima i snabdijevati tržište najvažnijom robom. Osim toga, vlasti su donijele pakete mjera koje bi trebale pomoći privredi u ovim izazovnim vremenima.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Saniteks može proizvoditi maske i drugu opremu

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, sa savjetnikom Ilfadom Medićem, održao je u Bihaću radni sastanak sa Nerminom Purićem, rukovodiocem lokacije kompanije “Saniteks” Velika Kladuša. Purić je potvrdio mogućnost da se, u slučaju potrebe, Saniteksovi pogoni u Bužimu i Velikoj Kladuši preorjentišu u dijelu proizvodnje za potrebe proizvodnje jednokratnih zaštitnih maski, kapa, navlaka za obuću, jednokratnih zaštitnih odijela.

  1. Roba normalno ulazi i izlazi iz BiH

Svi poslovni procesi u Upravi za indirektno oporezivanje provode se potpuno normalno i bez bilo kakvog prekida ili zastoja. Ovo konkretno znači da se uvoz roba u BiH, kao i izvoz roba iz BiH prema inostranstvu obavlja potpuno normalno bez obzira na krajnju destinaciju.

  1. Krenuli iz Tešnja, sada osvajaju Hrvatsku i Sloveniju

Kompanija Euro Roal d.o.o. Zagreb ove sedmice je krenula sa prodajom na tržištu Hrvatske. Euro Roal d.o.o. Zagreb je firma kćerka kompanije Euro Roal d.o.o. Doboj Jug, vodećeg distributera aluminijskih, PVC LB.Profila, materijala od inoxa, polikarbonata i pleksiglasa u Bosni i Hercegovini, a pripada tešanjskoj Hifa oil grupaciji.

  1. Goraždanski giganti: Nećemo otpuštati radnike

Goraždanske kompanije EMKA Bosnia, Bekto Specijalna izrada, AC-Unity, EBI d.o.o. koje se nalaze među najvećim izvoznicima u BIH a skoro 80% svoje ukupne proizvodnje isporučuju širom svijeta, radi preventivnih mjera zaštite svojih uposlenika privremeno su obustavili proizvodnju. Iz uprava ovih kompanija naglasili su da su njihovi uposlenici njihovo najveće bogotstvo, te da u ovom vremenu vanrednih okolnosti neće doći do otpuštanja radnika.

  1. Kakanj počeo realizaciju važnog projekta

Zvanično su započeti radovi na izgradnji dionice ceste Donji Kakanj-Kondžilo. Radi se zasigurno o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednje dvije decenije u općini Kakanj. Nakon što je nedavno potpisan ugovor o izvođenju prve faze radova na izgradnji dionice ceste, firma „Trgošped“ d.o.o. Kakanj kao izvođač radova uvedena je u ovaj milionski vrijedan posao.

  1. Entitetske vlasti usvojile programe mjera pomoći privredi

Vlada Federacije BiH je usvojila program mjera za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Mjere za pomoć privredi usvojile su i vlasti Republike Srpske.

  1. Kosovo ukinulo takse na sirovine iz BiH i Srbije

Kosovska vlada usvojila je odluku premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse na sirovine iz Srbije i BiH, dok se od prvog aprila očekuje ukidanje takse na sve vrste robe i proizvoda. Vlada Kosova donijela je na telefonskoj sjednici odluku o ukidanju carinskih stopa na robu iz Srbije i BiH, kojom su ukinute carinske stope na sirovine. Odluka o ukidanju carinskih stopa na ostalu robu stupit će na snagu 1. aprila, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade Kosova Albina Kurtija.

  1. Dita proizvela i isporučila više od 20 tona sredstava za dezinfekciju

Zbog situacije sa virusom COVID-19, povećana je potražnja za dezinfekcionim sredstvima diljem BiH, što je uzrokovalo nestašicu na tržištu. Na zahtjev Kantonalne direkcije robnih rezervi Tuzlanskog kantona zaključen je ugovor između direkcije i Industrije deterdženata “Dita 1977” d.o.o. Tuzla.

Predmet ugovora je nabavka sredstava za dezinfekciju. Po zahtjevu direkcije, Dita je proizvela i isporučila više od 20 tona različitih sredstava za dezinfekciju (deterdženti za pranje i dezinfekciju, dezinfekcijska sredstva za ruke i površine isl.).

  1. Violeta smanjila izvoz da bi pokrila domaće tržište

Kompanija Violeta iz Gruda smanjila je izvoz da bi domaće tržište u potpunosti pokrila proizvodima poput toalet papira, za kojim je ovih dana poveća potražnja.

– Mi radimo u tri smjene, sirovine imamo dovoljno, naravno uz dodatne mjere opreza s obzirom na novonastalu situaciju – kazala je Danijela Alilović, iz Odjela za razvoj i istraživanje u Violeti.

Violeta je smanjila izvoz da bi pokrila domaće tržište. Cijene ostaju iste.

  1. Vodeći domaći proizvođač hrane radi punom parom

U posljednjih mjesec dana dok se svijet, susjedne države i BiH bore sa pandemijom korona virusa, proizvodnja robe domaćih kompanija koje su u sastavu AS grupacije ne spava.

Proizvodni pogoni kompanija Klas, Vispak, Sprind, AC Food, AS Logistics, AS, ZIM i Solana izgledaju poput pravih košnica gdje zaposleni rade u punom kapacitetu, užurbanim tempom nastojeći osigurati da nijedan građanin ove države ne osjeti paniku zbog novonastale situacije.

Poznati bh. brendovi poput Zlatne džezve, Tuzlanske soli, Klasovog Zlatnog pudera, Master keksa, Sprind jufki, Oaze i Maze danonoćno se „vrte“ na proizvodnim trakama u pogonima, a rad u tri smjene osigurava da sve bude na policama trgovina prije nego jutro svane. PROČITAJTE VIŠE