Saniteks može proizvoditi maske i drugu opremu

0

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, sa savjetnikom Ilfadom Medićem, održao je danas u Bihaću radni sastanak sa Nerminom Purićem, rukovodiocem lokacije kompanije “Saniteks” Velika Kladuša.

Purić je pojasnio proizvodnju Saniteksa, koji posluje od 1962. godine i proizvodi gaze i proizvode od gaze, zavoje i gipsane zavoje, medicinske flastere, setove prve pomoći.

S obzirom da je ova firma jedini proizvođač sanitetskih i higijenskih proizvoda u BiH, premijer Ružnić i gospodin Purić razgovor su bazirali na činjenicama u trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvane pandemijom coronavirusa.

Purić je potvrdio mogućnost da se, u slučaju potrebe, Saniteksovi pogoni u Bužimu i Velikoj Kladuši preorjentišu u dijelu proizvodnje za potrebe proizvodnje jednokratnih zaštitnih maski, kapa, navlaka za obuću, jednokratnih zaštitnih odijela.

Kroz razgovor, došlo se je do zaključka da je potrebno u prioritet snabdijevanja staviti tržište USK-a. Uprava Sanitexa već provodi aktivnosti na blagovremenim nabavkama materijala za daljnju proizvodnju zaštitne opreme, kazao je Purić.