Kosovo ukinulo takse na sirovine iz BiH i Srbije

0

Kosovska vlada usvojila je odluku premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse na sirovine iz Srbije i BiH, dok se od prvog aprila očekuje ukidanje takse na sve vrste robe i proizvoda, prenose prištinski mediji.

Vlada Kosova donijela je večeras na telefonskoj sjednici odluku o ukidanju carinskih stopa na robu iz Srbije i BiH, kojom su ukinute carinske stope na sirovine.

Odluka o ukidanju carinskih stopa na ostalu robu stupit će na snagu 1. aprila, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade Kosova Albina Kurtija.

Na telefonskoj sjednici Vlade za odluku o selektovnom ukidanju carinskih stopa nisu glasali ministri iz Demokratskog saveza Kosova, čiji je stav da treba ukinuti carinske stope na svaku vrstu robe iz Srbije i BiH, prenijela je agencija Srna.

Ova odluka obavezuje kosovsko ministarstvo finansija i carinu da postupaju po noj.

Srbijanski mediji prenose kako je šef evropske diplomatije Žosep Borel juče telefonom razgovarao s Kurtijem i ponovio zahtjev EU za ukidanjem taksi. Ranije danas, Kurti je predložio ukidanje taksi na sirovine iz Srbije i BiH i potpisao dokument koji je vlada razmatrala.

Podsjetimo, stopostotne takse na svu robu iz Srbije i BiH uvedene su u novembru 2018. godine.