Žestok start godine bh. giganata

0

Vodeće bh. kompanije imale su odličan start godine, koji je ujedno sjajna najava da bi ova godina mogla biti dobra za bh. privredu.

Kako se i očekivalo, u fokusu su metalska i prehrambena industrija, proizvodnja namještaja, te maloprodaja i turizam. Ove grane ostvarile su najbolje rezultate u 2017, a trend se prenio u i tekuću godinu.

Ključni događaj s početka ove godine je Preventovo preuzimanje njemačke firme Neue Halberg-Guss GmbH, čime se bh. gigant pozicionirao kao jedan od najozbiljnijih evropskih proizvođača dijelova za automobilsku industriju.

Tome treba dodati da Prevent paralelno širi proizvodnju i u BiH i to na više lokacija i u više sektora, te da zapošljava veliki broj novih radnika.

Drugi ključni događaj u januaru je preuzimanje trećeg dijela Agrokomerca od strane AS grupacije, koja ovom prehrambenom gigantu vraća stari sjaj.

Kada je riječ o maloprodaji, najveći iskorak u januaru je napravio Robot, koji je započeo veliki investicioni ciklus. Ovaj bh. lanac namjerava otvoriti do 30 novih centara širom BiH.

Kada je riječ o maloprodaji, bh. lanci su još ranije preuzeli većinski udio na tržištu. Ove godine je taj trend nastavljen, jer se domaće kompanije šire brže od stranih. Ovaj segment je naročito važan jer domaći lanci imaju mnogo više bh. proizvoda, pa korist od toga osjećaju brojni domaći proizvođači.  

Druge firme koje su najavile nova zapošljavanja ili širenje proizvodnje su Sinkro, MS&Wood, Feal, Unis tok (bilećka Kovnica), Steelmin Jajce, mljekara Pađeni itd.