Koliko je Prevent platio za preuzimanje njemačkog giganta

0

Informacija da je kompanija Prevent preuzela njemačku firmu „Neue Halberg-Guss“ odjeknula je danas u njemačkoj poslovnoj javnosti. Ovom informacijom bave se i svi njemački poslovni mediji.

Jedna od tema o kojoj mediji špekulišu je koliko je Prevent platio ovo preuzimanje. Vodeći njemački poslovni list Handelsblatt piše da nijedna kompanija nije iznijela bilo kakvu informaciju o cijeni.

No, prema nezvaničnim izvorima iz industrije, Prevent je platio „niski trocifreni milionski iznos“, piše Handelsblatt, što bi u prevodu značilo da je plaćeno više od 100 miliona eura.  

Inače, riječ je o firmi iz Saarbrückena, koja ima pogone u Leipzigu i Južnoj Africi.

Njemačko konkurencijsko vijeće odobrilo je Preventovom investicijskom fondu Castanea Rubra GmbH kupovinu firme koja je zapravo jedna od najvećih livnica u Evropi.

Kompanija proizvodi radilice, blokove i glave cilindara za automobile, kamione i autobuse, a radi za Daimler, Opel i Volkswagen.

Firma zapošljava blizu 3.000 radnika a ima godišnji promet od 500 miliona eura. Kada bi ova njemačka firma bila u BiH, spadala bi u 5 najvećih kompanija u državi. Poređenja radi, Elektroprivreda BiH, koja slovi za kompaniju s najvećim prihodima, lani je imala ukupne prihode od 550 miliona eura.