Vazdušni saobraćaj u padu 90 odsto

0

Na sastanku ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojina Mitrovića sa predstavnicima institucija civilnog vazduhoplovstva istaknuto je da je ovaj vid saobraćaja u padu više od 90 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Učesnici sastanka razmatrali su ozbiljne posljedice globalnog uticaja pandemije virusa korona na civilno vazduhoplovstvo, prezentujući informacije o presjeku stanja i preduzetim mjerama prevencije, te ekonomskim teškoćama usljed velikog pada prihoda.

Mitrović je razgovarao sa v.d. generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Čedomirom Šušnjarom, predstavnikom Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH Vladom Jurićem, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Tuzli Arminom Kajmakovićem, Ivanom LJubićem, Milanom Račićem i Esedom Mujačićem.

“Sve institucije su smanjile troškove poslovanja i izvršile rebalans svojih budžeta i finansijskih planova za 2020. godinu u cilju održanja likvidnosti”, navedeno je u saopštenju.

Razmotreni su i scenariji oporavka saobraćaja nakon epidemije kovida-19, uticaj propisanih preventivnih bezbjednosnih mjera na kapacitet saobraćaja, kao i planovi poslovanja za 2021. godinu, s naglaskom na održanje likvidnosti u periodima manjeg saobraćaja.

“Takođe, zatraženo je od vlasnika infrastrukture da dodatno pomognu međunarodnim aerodromima kako bi lakše prevazišli teške posljedice epidemije”, navedeno je u saopštenju.

Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog vazduhoplovstva u cilju obezbjeđenja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Srna