Uhapšeni Alija Delimustafić osnivač je nekadašnje specijalne jedinice MUP-a RBiH “Ševe”

0

Na području Istočnog Sarajeva jutros je nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s hrvatskim USKOK-om, uhapšen bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić za kojeg se u prethodnom periodu veže niz afera, krivičnih postupaka i malverzacija.

Delimustafić je, naime, početkom rata u BiH bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova Republike BiH, nakon čega je otišao u Austriju, a onda se ponovo vratio u BiH.

Afere koje se vežu za njegovo ime počinju ‘80-ih godina, tačnije 1985. i 1987. godine kada je na Osnovnom sudu u Sarajevu protiv njega vođen krivični postupak zbog optužbe za počinjeno krivično djelo oštećenja tuđe stvari. Protiv njega su također prijavile podnosili i Jusuf Pušina i Bakir Alispahić.

Delimustafić je nakon toga kao predsjednik Upravnog odbora BH Banke Sarajevo pokušao podići cjelokupni iznos s njihovih tadašnjih računa. U svojstvu ministra unutrašnjih poslova je optužen i za zloupotrebu službenog položaja zbog ugovaranja kupovine 32 putnička automobila.

Afera koja je najviše zatresla javnost, a tiče se Delimustafića je pokušaj državnog udara za vrijeme prvog predsjednika Predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića, a tokom rata bio je i direktor kompanije Cenex, koja je bila u vlasništvu njegovog brata Mirsada Delimustafića.

Godine 1995. je preselio u Hrvatsku gdje je dobio i državljanstvo, a od 2001. se nije pojavljivao. Uhapšen je u Beogradu prema Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog falsificiranje dokumenate.

Također postoje informacije kako je formirao “Ševe”, takozvani “sarajevski odred smrti”, odnosno bošnjačke crvene beretke zadužene za specijalne organizirane radnje MUP-a RBiH.