U Brčkom u planu gradnja akva-parka i marine

0

Zastupnici Skupštine Distrikta Brčko su nedavno odobrili Plan djelovanja brčanskog Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj za period 2022-2025. godina u kojem su među prioritetima sačinjavanje Regulacionih planova “Ciglana” i “Ficibajer”.

– Jedan od najznačajnih Regulacionih planova koji radimo su planovi “Ciglana” i “Ficibajer” i mislim da će se pomenuti obuhvat, odnosno prostor, prvi puta cjelovito isprojektovati da se zna kako i na koji način će se taj prostor koristiti kao sportsko-rekreacijska destinacija, te prije svega šta i pod kojim uslovima se tamo može graditi – kaže direktor Zavoda, Ismet Dedeić.

Kad je riječ o Regulacionom planu “Ciglana” izrada je već starovala.

– Dodatno radimo plan za uređenje obale Save od Ciglane do Brezika u dužini od 4.500 metara. To praktično znači da će u dužini od 4,5 kilometara biti i šetnica i biciklističke staze. To podrazumjeva i uređene obale rijeka Blizne, Brke i Tinje. Time bi stanovnici Brčkog imali mogućnost izaći i praktično živjeti na rijeci Savi – naglasio je Dedeić, prenosi Radio Brčko.

Osim šetnica i biciklističkih staza, takođe na obali Save, tačnije na izletištu Ficibajer, gotovo u samoj gradskoj jezgri grada radi se sveobuhvatan Regulacioni plan.

– Projektujemo multi-funkcionalnu dvoranu na Ficibajeru sa zatvorenim bazenim, potom akva-parkom. Takođe će se projektovati marina, jedna za jahte i kruzere, a druga za brodice i domaće korisnike – naglašava Dedeić.

Poseban projekat je onaj “Fazanerije”.

– Na ovaj način bi paralelno jačali takozvani nautički i lovni turizam čime bi Brčko postalo prepoznatljivo, ne samo u BiH već i u regionu – apostrofira Dedeić.

Inače Regulacioni plan “Ciglana” biće završen do kraja ove, a “Ficibajer” do konca prvog kvartala naredne godine.

– Nakon toga slijedi investiranje, o čijem načinu i dinamici će odluke donositi, brčanska Vlada i Skupština – zaključio je direktor brčanskog Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj, Ismet Dedeić.