Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je počeo izvoz prvog bh. ručnog raketnog bacača, koliko novca će donijeti rudnici u Varešu, ko će u Sarajevu graditi zgradu višu od “Beograda na vodi”, ko preuzima firmu Pobjeda Tešanj “tešku” 25 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Prodat još jedan udio u Sarajevo osiguranju

Na Sarajevskoj berzi ove sedmice je obavljena velika trgovina dionicama Sarajevo osiguranja od skoro 3 miliona maraka. Udio kojim se trgovalo predstavlja 4,4 posto dionica Sarajevo osiguranja. Ovim se nastavlja trend višemilionskog trgovanja dionicama Sarajevo osiguranja koji je započeo ljetos. BiznisInfo podsjeća da je od 9. avgusta do 2. septembra trgovano dionicama ove kompanije u vrijednosti od oko 10 miliona KM.

  1. Saradnja u izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

Srbijanska ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamjenik ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić potpisali su ove sedmice Sporazum o saradnji na projektu autoputa Beograd – Sarajevo.

– Sporazum će doprinijeti u brzini i efikasnosti izgradnje autoputa ka BiH – rekla je Mihajlović.

  1. Bjelašnica i Igman postaju veliko gradilište

Bjelašnica i Igman mogli bi u narednom periodu postati veliko gradilište i dobiti mnoštvo novih sadržaja, prema planu javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2020-2022, izvještava BiznisInfo. Na listi kandidovanih projekata, prema dokumentu koji je izradio Zavod za planiranje razvoja KS, naveden je veći broj projekata čija je realizacija predviđena u ovom periodu, a koji se odnose na ove dvije olimpijske ljepotice.

  1. Yavuz dogodine širi kapacitete

U 2020. godini, kompanija Yavuz obilježit će 15 godina poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine, a naredne godine nastavlja sa širenjem proizvodnih kapaciteta i podiže broj zaposlenih za 10 do 15 posto. Od osnivanja do danas, Yavuz Company otvorila je tri fabrike i 16 poslovnih jedinica u BiH. Također, ova kompanija proizvela je prve i jedine bh. PVC profile, koji se proizvode u Brčkom.

  1. Amerikanci žele graditi prugu Vareš – Banovići

Iz SAD su se navodno javili investitori zainteresovani za gradnju pruge Vareš – Banovići vrijedne oko 400 miliona maraka. Iz SAD-a bi trebao biti i obezbjeđen povoljan kredit za realizaciju ovog projekta. Detalji su skoro usaglašeni, a Vlada FBiH je već odobrila 600.000 maraka za izradu Studije izvodljivosti.

  1. Mtel preuzima kompaniju Financ d.o.o.

Kompanija Mtel Banjaluka namjerava preuzeti banjalučku firmu Financ d.o.o. koja se bavi prodajom dopuna za mobilne telefone. Dvije kompanije već su potpisale pismo namjere, saznaje BiznisInfo. Iz Mtela ovu informaciju nisu željeli potvrditi niti demantovati, kao ni odgovoriti u kojoj je fazi proces preuzimanja.

  1. Hifa Petrol želi preuzeti Pobjedu Tešanj

Kompanija Hifa Petrol pokušat će preuzeti još jednu veliku tešanjsku firmu, saznaje BiznisInfo. Riječ je o tvornici pumpi i prečistača Pobjeda Tešanj. Pobjeda Tešanj lani je imala prihode od oko 25 miliona KM, što dovoljno govori o veličini ove firme.

  1. Sarajevo će imati zgradu visočiju od “Beograda na vodi”

Osnivač Avaza i SBB-a Fahrudin Radončić komentarisao je skoru gradnju nove najviše zgrade u Sarajevu.

– Mi smo ušli u projektovanje novog tornja, to bi trebalo isto da bude 40-ak spratova. Jedan hotelsko-rezidencijalni centar. Vidjet ćemo hoćemo li ga graditi da bude makar sprat više od Beograda na vodi, da sačuvamo Sarajevo kao lidera (po najvišoj zgradi) – rekao je Radončić.

  1. Rudnici u Varešu donijet će milijarde maraka

Kompanija Adriatic Metals izašla je ove sedmice na Londonsku berzu. Britanski mediji dodaju da je ovu kompaniju podržao kanadski milijarder Eric Sprott te da će ona “izgraditi najveće rudnike u Bosni i Hercegovini”. Na Londonskoj berzi Adriatic Metals želi prikupiti 137 miliona funti (oko 320 miliona KM) za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu, za koje je rečeno da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

  1. Počeo izvoz domaćeg ručnog bacača

Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići izvezao je prije nekoliko dana prve količine ručnog bacača RPG 7 MX 2 proizvedenog u ovom zavodu. Ovo je istorijski trenutak ne samo za Zavod nego i za cijelu državu, kaže za BiznisInfo direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići Meho Rekić.

U razvoju bacača učestvovao je niz stručnjaka, ljudi koji su zaposleni u Tehničko-remontnom zavodu ali i penzonisanih radnika u namjenskoj industriji koji su svoje znanje i iskustvo stavili na raspolaganje Zavodu. Proizvod je sada završen i slijedi osvajanje tržišta.