Saradnja u izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

0

Srbijanska ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamjenik ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić potpisali su danas Sporazum o saradnji na projektu autoputa Beograd – Sarajevo.

– Sporazum će doprinijeti u brzini i efikasnosti izgradnje autoputa ka BiH – rekla je Mihajlović.

Ona je podsjetila i da je početak radova u oktobru obilježen u prisustvu predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Tajipa Erdoana (Tayyip Erdogan), kao i predstavnika BiH.

Mihajlović je navela da radovi na dionici Sremska Rača – Kuzmin teku po ugovorenom planu i dinamici.

– Ovaj sporazum omogućit će nam da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju cijelog mosta preko Save – izjavila je.

Dodala je i da će se na mostu preko Save nalaziti jedan granični prijelaz te da će to omogućiti brži protok ljudi i robe, uz apel vlastima BiH da ubrzaju poslove oko uspostavljanja drugog graničnog prijelaza, kako bi se za saobraćaj otvorio most na Drini između Ljubovije i Bratunca.

– Srbija je taj most izgradila i ostalo je na BiH, odnosno Upravi za indirektno oporezivanje, da završi svoj dio posla kako bismo imali granični prijelaz – rekla je ona.

Zamjenik ministra telekomunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić precizirao je da sporazum koji je danas potpisan odnosi na izgradnju dvije dionice autoputa, jedan je Tuzla – Brčko – Bijeljina-granica sa Srbijom, a druga Sarajevo – Pale – Višegrad-granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.

– Sporazum predviđa i izgradnju mosta preko Save, koji će Srbija graditi, kao i pitanje graničnih prijelaza. U roku od mjesec dana formirat ćemo zajedničko operativno tijelo radi efikasnije realizacije projekta – rekao je Dalipagić.

Ambasadorica BiH u Srbiji Aida Smajić izjavila je da veliki infrastrukturni projekti pokazuju jasno opredjeljenje dvije države na putu ka Evropskoj uniji.

– Ovaj autoput dodatno će povezati naše dvije zemlje i građane. On je i pokazatelj da naši bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom, te da su evropske integracije naš strateški cilj, a da ćemo još boljim povezivanjem regiona biti spremni da postanemo punopravni članovi EU – rekla je ona, prenio je Dnevni avaz.