Radončić će praviti zgradu višu od “Beograda na vodi”

0

Osnivač Avaza i SBB-a Fahrudin Radončić komentarisao je večeras na Face TV skoru gradnju nove najviše zgrade u Sarajevu.

– Mi smo ušli u projektovanje novog tornja, to bi trebalo isto da bude 40-ak spratova. Jedan hotelsko-rezidencijalni centar. Vidjet ćemo hoćemo li ga graditi da bude makar sprat više od Beograda na vodi, da sačuvamo Sarajevo kao lidera (po najvišoj zgradi) – rekao je Radončić u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem.

S ranije prezentacije Avaz Ski Towera

On je rekao da je na prvom tornju (Avaz Twist Tower) radilo oko 200 kompanija. Dodao je da je arminarno-betonsku konstrukciju radila Vranica koja nažalost poslije tog tornja više nije imala posla.

– Za tako velike, zahtjevne objekte vi morate imati vrhunske tehničare, inženjere, ljude koji znaju, doktore nauka, betona, konstrukore… Mislim da je jako važno za nas kao prijestonicu da, kad već nemamo ozbiljnih državih infrastrukturnih radova, da privatna inicijativa ovaj grad drži u kondiciji jedne prijestonice, što Sarajevo stvarno treba da bude – kazao je Radončić.  

Usvojene odluke

BiznisInfo podsjeća da su članovi Općinskog vijeća sarajevske općine Centar prošlog mjeseca usvojili Nacrt odluke o usvajanju izmjena i dopuna urbanističkog projekta „Centrotrans-Alhos“ – I faza i Nacrt odluke o provođenju izmjena i dopuna urbanističkog projekta „Centrotrans-Alhos“ – I faza.

Usvajanjem izmjena omogućena je gradnja projekta vrijednog 100 miliona eura – Avaz Ski Towera.

Beograd na vodi

Projekat koji je grupacija Avaz predstavila na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu obuhvatiće savremeni poslovni kompleks uključujući i dva poslovna nebodera. Novi toranj je po projektu visok 250 metara a planirana lokacija je uz postojeći Avazov toranj.

Ne da novac “Pennyju”

Radončić je večeras istakao i kako SBB nije dozvolio da, kako je rekao, “nekom divljem graditelju”, vlasniku „Pennyja“ isplati 10 miliona iz budžeta.

– Traženo je da 10 miliona za potrebe Prve transverzale isplatimo za objekte koji su divlje podignuti. Zakon jasno kaže da onaj ko postavi divlji projekt obavezan je da ga o svom trošku skloni. Neko misli da se budžetski novac može trošiti netransparentno. Mi nećemo na to pristati – kazao je Radončić.