Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja turska firma ulaže u Cazin, koja bh. kompanija gradi fabriku u Hrvatskoj, ko kupuje banjalučku Vitaminku, koja domaća kompanija gradi objekte širom zemlje, ko planira ulaganja od 500 miliona KM u BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Turska firma investira u Cazin

Za mjesec dana počeće s radom pogon za otkup jagodičastog voća u cazinskom naselju Donja Koprivna. Riječ je o investiciji turske firme čija vrijednost je preko dva miliona konvertibilnih maraka i prvoj sličnoj tehnologiji u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuo investitor Džemil Turan, ovo je projekat na čijoj se uspostavi radi već duže vrijeme u saradnji s Gradom Cazinom koji je cijelom procesu pružio punu podršku.

  1. “Total Trade” ulaže milion KM u novi poslovni objekat

Kompanija “TOTAL TRADE” d.o.o počela je sa izgradnjom poslovnog objekta u Istočnoj Ilidži površine 1.500 m², a ukupne investicione vrijednosti 1.038.500 KM. Objekat se nalazi na magistralnom putu M18 – Sarajevo-Foča i namijenjen je za prodaju rezervnih dijelova, servis automobila, prodaju auto guma, a njegovim stavljanjem u funkciju će se otvoriti novih 20 radnih mjesta.

  1. BiH će dobiti plin iz Azerbejdžana

Skupština BH-Gasa usvojila je sve osnivačke akte za formiranje IAP (Jonsko-jadranski plinovod) kompanije, koja podrazumijeva osnivanje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno učešće imati predstavnici četiri zemlje i to, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Kompanija će biti zadužena za gradnju plinovoda kojim će plin stizati iz Azerbejdžana.

  1. Pada industrija, raste jaz među entitetima

Ukupna industrijska proizvodnja u Bosni I Hercegovini u maju ove godine veća je u poređenju s aprilom za 2 posto. No, na godišnjem nivou, odnosno kada se uporedi sa majem 2018. godine, industrijska proizvodnja u BiH je manja za 4 posto.

Za ovaj pad kriva je industrija u Republici Srpskoj koja je u maju smanjena za 18,2 posto u poređenju s istim mjesecom prošle godine. Industrijska proizvodnja u Federaciji u maju je, u poređenju s istim mjesecom lani, porasla je za 3,1% posto.

  1. Otvoren AS Logistics kao dio AS Holdinga

Novoosnovana kompanija AS Logistics otvorila je svoja vrata svečanim presijecanjem vrpce u logističko-distributivnom centru u Tuzli. AS Logistics d.o.o. je dio AS Holding sistema i osnovan je sa namjerom da članicama grupacije i eksternim poslovnim partnerima pruži najbolju uslugu isporuke trećim licima koristeći savremene metode i logistička rješenja.

  1. Bh. kompanija TMD gradi fabriku u Hrvatskoj

U hrvatskoj općini Babina Greda počeli su radovi na izgradnji tvornice auto dijelova TMD grupacije iz Gradačca. Predstavnici ove općine ne kriju zadovoljstvo što su privukli značajnu investiciju i što je jedna od vodećih bh. kompanija odlučila svoje poslovanje proširiti na Hrvatsku. Općinski načelnik je ponosan što može javno izjaviti da se završetkom radova planira otvoriti oko 100 radnih mjesta.

  1. Razgovori Vlade i Glencorea o Aluminiju

Predstavnici Vlade FBiH razgovarali su ove sedmice s predstavnicima kompanija Aluminij d.d. Mostar i Glencore iz Švicarske o mogućim načinima za rješavanje problema Aluminija. Nakon što su obje strane izložile svoje viđenje, pregovori će biti nastavljeni, a uslijedit će i sastanak predstavnika Vlade FBiH s upravom Aluminija.

Ranije je javljeno da je Glencore zaintersiran za preuzimanje Aluminija.

  1. Yavuz gradi objekte po cijeloj BiH

Kompanija Yavuz, koja već dvanaest godina posluje u BiH, širi svoje poslovanje po cijeloj zemlji. Ovaj lider u oblasti proizvodnje PVC prozora u BiH u svom sastavu trenutno ima dva proizvodna pogona u Brčkom i 18 prodajnih objekata širom zemlje. Ovaj broj uskoro će biti i veći.

Kako je za BiznisInfo potvrđeno iz ove kompanije, u toku je proširenje poslovnog objekta u Živinicama, a u fazi izgradnje ili na nju čekaju su objekti i u drugim gradovima u našoj zemlji. Yavuz će poslovanje širiti i u Lukavcu gdje je kupio zemljište površine 17.000 kvadratnih metara na kojem će takođe biti izgrađen objekat za potrebe kompanije, a i pogoni u Brčkom biće prošireni.

Takođe, u Sarajevu su kupili zemljište površine 4.000 metara kvadratnih na kojem će graditi prodajni objekat. 

  1. Vitinka kupuje Vitaminku

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijavu namjere koncentracije kompanija Vitinka Zvornik i Vitaminka Banjaluka. Prijava koncentracije zaprimljena je 29. aprila, navodi se u objavi Konkurencijskog vijeća od 24. juna. Kako se navodi, pismo namjere između vlasnika ovih kompanija potpisano je 18. aprila.

  1. STUDEN Grupa predstavila ulaganja u vrijednosti od 500 miliona KM

Najveći investitor u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine, i najveći strani investitor u Brčko distrikt, STUDEN Grupa, predstavila je poslovnu inicijativu u vrijednosti od 500 miliona KM koja će omogućiti potpuni rast i razvoj poslovnog ambijenta u Brčkom i kvaliteta života građana distrika ali i cijele regije.

U saradnji sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH, predsjednikom Skupštine i Privrednom komorom, STUDEN Grupa je održala prezentaciju pod nazivom „Poslovna inicijativa za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu BiH”.