Počela izgradnja TMD-ove fabrike u Hrvatskoj

0

U hrvatskoj općini Babina Greda počeli su radovi na izgradnji tvornice auto dijelova TMD grupacije iz Gradačca. Predstavnici ove općine ne kriju zadovoljstvo što su privukli značajnu investiciju i što je jedna od vodećih bh. kompanija odlučila svoje poslovanje proširiti na Hrvatsku.

– Općinski načelnik je ponosan što može javno izjaviti da se završetkom radova planira otvoriti oko 100 radnih mjesta. Otvaranje ovih radnih mjesta će imati direktan pozitivni utjecaj na približno 400 osoba jer osim radnika tu su i članovi njihovih obitelji. Također će imati direktan pozitivni utjecaj i na percepciju naše Babine Grede, kao mjesta ugodnog i poželjnog življenja – kazali su u Općini Babina Greda.

U pogonu koji će se, kako je za BiznisInfo ranije kazao direktor TMD grupacije Adem Hanić prostirati na  6.500 metara kvadratnih, proizvodnja će početi 2020. godine a do tada će radnici raditi i sticati iskustvo u TMD-ovim fabrikama u Gradačcu.

Proizvodni program biće isti kao onaj na kojem TMD već radi u svojim fabrikama u Bosni i Hercegovini gdje proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve za najveće svjetske proizvođače u automobilskoj industriji.

– Ovim se korakom otvara nova perspektiva naše Babine Grede – kažu u Babinoj Gredi u kojoj se nadaju kako će ovaj, kako ga sami nazivaju, veliki investitor, privući i druge.

Podsjetimo, TMD Gradačac radi za vodeće svjetske proizvođače u automobilskoj industriji. Grupacija u BiH ima 4 fabrike i blizu 700 zaposlenih a ima ambiciju da do 2022. godine dostigne vrijednost izvoza od 200 miliona eura. Krajem prošle godine u Gradačcu su otvorili i novu fabriku u kojoj je posao dobio 71 radnik.