Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Čije lješnike želi Ferrero Rocher, u kojem gradu je otvoreno 500 radnih mjesta, ko gradi fabriku u Derventi a ko je otvorio tržni centar u Jablanici, ko dogovara poslove u Njemačkoj… Odgovore na ova pitanja nađite u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Ferrero Rocher želi lješnike iz Krajine

Nekadašnji pjevač kultne grupe “Bijelo dugme”, Alen Islamović, pored aktivnog pjevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lješnika. “Za mene se interesuju prerađivači lješnika Švajcarske, Austrije i Ferrero Rocher”, tvrdi pjevač.

  1. Porodični biznis postao ozbiljan brend

Mehrudin Halać (50), nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji namještaja, pokrenuo je vlastitu proizvodnju tapaciranog namještaja i zaposlio porodicu. Danas sa porodicom polako ali sigurno gradi prepoznatljiv brend „DOMEA“. Halać, koji se nekad bavio prodajom na pijaci, danas zapošljava 17 radnika u proizvodnji i 7 u Salonu namještaja ”DOMEA”.

  1. Metalac gradi novu halu u Derventi

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima derventsko preduzeće “Metalac MBM” uskoro završava novu proizvodnu halu od 2.000 kvadrata u kojoj će biti smještene najmodernije mašine za obradu i varenje metala. Investicija u novi objekat, koji se nalazi kraj postojećeg, bez nabavke mašina, vrijedna je oko 1.500.000 maraka.

  1. Tri nova investitora u Bosanskoj Krupi

Tri nova investitora doći će u Bosansku Krupu doći najkasnije do marta, rekao je načelnik Armin Halitović. “Ono što nas raduje jesu svakodnevni upiti što nam daje za pravo da vjerujemo da to neće biti i jedini investitori u oblasti privrede u ovoj godini. Imat ćemo uređenije i proširenije poslovne zone. Projekte imamo spremne, radili smo i radit ćemo na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji radne snage“, rekao je načelnik.

  1. Izvezli milion registarskih tablica

M&M Plastik”, preduzeće za proizvodnju plastične galanterije iz Prijedora, tokom prošle godine proizvelo je više od 1,3 miliona komada plastičnih jedinica, najviše okvira za registarske tablice i 90 posto preko austrijskog partnera plasirali na tržište EU.

  1. Porasla premija osiguranja u FBiH

Osiguravajuće kuće iz Federacije BiH prošle godine su ostvarile ukupne bruto premije u visini od 498.142.355 KM. To je skoro 23 milona KM više u odnosu na 475.400.368 KM iz 2017. godine

  1. Teledigital kupljen za 11,3 miliona KM

Investitor koji posluje preko skrbničnog računa stekao je ukupno 76 posto dionica kompanije Teledigital Sarajevo, koja se bavi pružanjem usluga iz oblasti telefonije i interneta. Paket dionica kupljen je 15. januara. Investitor je tada dao 11,3 miliona maraka za udio od 73,2 posto dionica Teledigitala, dok je nešto dionca očito već posjedovao.

  1. Bingo otvorio objekat u Jablanici

Kompanija Bingo doo Tuzla otvorila je svoju 194. poslovnicu – supermarket u Jablanici. Objekat se prostire na površini od oko 1.000 metara kvadratnih vlastitog prostora, na dvije etaže sa maloprodajom prehrambene i robe široke potrošnje.

  1. Bh. firme dogovaraju poslove u Njemačkoj

Bh. izlagači koji učestvuju na sajmu interijera i namještaja imm cologne 2019 u Kelnu, i ove godine imaju zapažen nastup i ostvaruju odlične rezultate. U prva četiri dana sajma ostvareno je preko 170 kontakata, više od 1.000.000 eura vrijednosti zahtjeva za ponudama i 25.000 eura vrijednosti narudžbi.

  1. U Donjem Vakufu 500 novih radnih mjesta

Prošla godina bila je za Donji Vakuf izuzetno dobra, kaže načelnik Huso Sušić. „Imamo veliki broj novih pogona i novouposlenih radnika. U prošloj godini smo uposlili preko 450-500 ljudi“, kaže Sušić, i dodaje: „Prije pet godina niste mogli zaposliti nikoga u Donjem Vakufu. Bio je veliki pritisak. Na jedno radno mjesto se javljalo po 100 do 150 ljudi. Sada svi koji žele mogu raditi “.