Izvezli u Evropu milion okvira za registarske tablice

0

“M&M Plastik”, preduzeće za proizvodnju plastične galanterije iz Prijedora, tokom prošle godine proizvelo je više od 1,3 miliona komada plastičnih jedinica, najviše okvira za registarske tablice i 90 posto preko austrijskog partnera plasirali na tržište EU.

Riječ je o austrijskoj firmi “Eurosnap” s kojom “M&M Plastik” ima uhodanu višegodišnju saradnju.

Ostakat smo plasirali na domaćem tržištu – kaže Drago Mandić, vlasnik fime koja je proizvodnju u prošloj godini povećala za deset posto.

Povećan je i broj zaposlenih kojih sada ima 20, četiri više nego 2017.

Problem je, po Mandiću, nedostatak stručne radne snage.

– Uvijek obučavamo nama potrebne kadrove, mašinske i elektotehničare i, kad ih obučimo, oni odlaze. Gubimo dvostruko, jer u obuku ulažemo određena sredstva. Nažalost, ne možemo ništa promijeniti, iako su svi zaposleni uredno prijavljeni, s prosječnom platom od oko 700 maraka – kaže Mandić.

Njihov pogon nalazi se u Industrijskoj zoni “Celpaka”, na površini od 450 kvadrata. U pogonu su devet velikih mašina za presovanje plastike, pogon za dizajn i sito štampu.

U ovoj godini, iako je to ranije bilo najavljeno, ne planiraju proširenje proizvodnje.

Inače, “M&M Plastik” s proizvodnjom plastične galanterije je počeo prije 13 godina u Poslovnom inkubatoru u Prijedoru, kada su na jednoj mašini imali samo jednog zaposlenog radnika.

Dnevni avaz / BiznisInfo