Metalac gradi novu proizvodnu halu

0

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima derventsko preduzeće “Metalac MBM” uskoro završava novu proizvodnu halu od 2.000 kvadrata u kojoj će biti smještene najmodernije mašine za obradu i varenje metala.

Investicija u novi objekat, koji se nalazi kraj postojećeg, bez nabavke mašina, vrijedna je oko 1.500.000 maraka.

„Metalac MBM“ je svoj uspješan poslovni put započeo davne 1997. godine u Kalenderovcima. Tadašnja zanatska radnja, sa svega dvojicom zaposlenih, već 1999. godine prerasta u preduzeće, a od početnih baglama i šrafova, firma je započela proizvodnju složenijih metalnih dijelova koji se koriste u građevinarstvu, poput navojnih spojnica, za čiju je proizvodnju ovo preduzeće do 2006. godine bilo lider u široj regiji.

Nova hala prostire se na 2.000 kvadratnih metara

Svjetska ekonomska kriza od 2008. godine mijenja kurs preduzeća, baš u vrijeme kada se preselilo u današnju proizvodnu halu na Lugu, preusmjerivši ga sa Italije na čitavu Zapadnu Evropu, prije svega na Austriji i Njemačku, gdje i danas plasiraju najveći dio svojih proizvoda.

– Tada je započela saradnja sa „Dokom“, jednom od najvećih građevinskih firmi u Zapadnoj Evropi, a od početna dva proizvoda koja smo radili za njih, danas je taj broj narastao na 16. Radi se o metalnim konstrukcijama koje služe u građevinarstvu. Naš značajniji proizvod iz drugih oblasti je “giterboks”, odnosno palete urađene po standardu za autoindustriju – kaže vlasnik firme Slobodan Golub za Derventa Cafe.

Preduzeće danas ima 75 zaposlenih, koji rade na 8 mašina na CNC upravljanje, 2 robota zavarivača i laseru za sječenje metala, najveće preciznosti.

„Metalac MBM“ prvo je preduzeće u regiji koje je prije 3 godine nabavilo robota za zavarivanje, a nedugo potom i drugog.

– Da bi izvozili u Evropu, dalje napredovali i mogli biti konkurentni, moramo pratiti nove trendove i tehnologije, pa smo odlučili da u novu halu instališemo samo moderne CNC mašine i robote. Inače, nova hala se gradi po zadnjim standardima u građevinarstvu, a biće izuzetno energetski efikasna – naglašava Golub.

U protekloj godini preduzeće je izvezlo više od 350 šlepera svojih proizvoda, a kako vlasnik preduzeća rado ističe, i dalje se pružaju gromne mogućnosti za širenje posla.

Zbog toga je prilikom nedavne posjete učenika mehatroničarskog smjera SŠC “Mihajlo Pupin” mladima poručio da uče i rade na sebi jer je jedan od ključeva razvoja i stručna radna snaga.

„Metalac MBM“ je, inače, 2015. godine proglašeno za najbolje malo privredno društvo od strane Privredne komore Republike Srpske.

Derventa Cafe / BiznisInfo