Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je najveći izvoznik, a ko uvoznik u BiH, ko je u našoj zemlji proizveo prvo oklopno vozilo, ko će izvoziti ribu u Evropu, u koji grad dolazi američko-njemački gigant, gdje se sprema pokretanje namjenske industrije, ko želi otvoriti pogon u USK… Odgovore na ova pitanja nađite u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.  

  1. Ećo Company nastavlja s investicijama

Ećo Company iza sebe ima još jednu uspješnu poslovnu godinu, a u 2019. nastavljaju istim tempom.

– U narednom periodu planiramo investicije u nove tehnološke pogone, proširenje proizvodnje i nova upošljavanja kako bi adekvatno odgovorili na sve zahtjeve koji dolaze od klijenata i kako bi skratili rokove isporuke. Cilj nam je i jačanje pozicije na bh. tržištu, kao i na inostranim tržištim – izjavio je direktor kompanije Suad Ećo.

  1. Njemački Bofrost želi investirati u USK

Predstavnici njemačke firme Bofrost boravili su u radnoj posjeti Ministarstvu privrede Vlade Unsko-sanskog kantona tokom koje su održali sastanak sa ministrom Nijazom Kadirićem. Tema sastanka bila je mogućnost investiranja na području USK.

Riječ je multinacionalnoj kompaniji koja se bavi direktnom prodajom najkvalitetnijih duboko zamrznutih proizvoda a u Evropi djeluje više od 50 godina. Na sastanku je dogovoreno da Bofrost zvanično dostavi pismo namjere sa konkretnim poslovnim prijedlozima.

  1. Prodaje se kino Apolo, nacionalni spomenik

Kultna zgrada u centru Sarajeva, u kojoj se nalazi kino Apolo, ponuđena je na prodaju. Usmeno javno nadmetanje će se održati 30. januara u 12.30 u zgradi Opštinskog suda u Sarajevu, u ulici Šenoina. Sud je zakazao prodaju ove zgrade koja je u vlasništvu društva Forum d.d. Sarajevo u stečaju. Nekretnina, koja je i nacionalni spomenik, procijenjena je na 2.037.100 KM.

  1. TRB proizveo oklopno vozilo

U Banjaluci je promovisano prvo oklopno vozilo proizvedeno u našoj zemlji. Riječ je o vozilu “Despot”, kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB). Od ideje do promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

  1. Oživljavaju rudnik gipsa u Petkovcu

Firma Japra iz Novog Grada dobila je koncesiju na 30 godina za oživljavanje rudnika gipsa u Petkovcu, a kako je kazao direktor ove firme Dražen Rujević, sa iskopavanjem bi trebali početi čim vremenske prilike to dozvole. Već su dogovorili sa Fabrikom cementa Lukavac da će njima plasirati taj gips i to 20-ak hiljada tona na godišnjem nivou.

  1. Dobit banka veća u FBiH nego u RS

Na nivou bankarskog sektora Republike Srpske za devet mjeseci prošle godine iskazana je neto dobit od 72,1 milion KM. To je za 17 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 87,3 miliona maraka.

S druge strane, banke u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci 2018. ostvarile su pozitivan finansijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 246,7 miliona KM. To je 15,1 milion KM ili 6,5% više u odnosu na isti period prethodne godine. To znači da je dobit banaka u FBiH u devet mjeseci bila za 3,4 puta veća nego u RS.

  1. Pokreće se vojna industrija i u Krajini

Vlada FBiH će prilikom rebalansa budžeta planirati 2 miliona KM za pokretanje pogona namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu. Već u ovoj godini trebao bi se uspostaviti administrativni centar koji bi odobrao lokaciju i osigurao pravno-tehničke uvjete za pokretanje namjenske industrije u USK-u. Inicijator je Meho Rekić direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići, poduzeća koje planira dislocirati dio proizvodnje u Bihać.

  1. Iz Živinica kreće izvoz ribe u Evropu

Fabrika za preradu ribe BH FISH u Živinicama dobila je prije nekoliko dana svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogla početi sa izvozom ribe na tržište Evropske unije. Fabrika osnovana prije 11 mjeseci bavi se filetiranjem i preradom inćuna a pored 60 osoba koje su u njoj zaposlene početak izvoza dovešće i do otvaranja još toliko radnih mjesta.

  1. ArcelorMittal najveći izvoznik, Holdina uvoznik

Kompanija za trgovinu naftom i naftnim derivatima Holdina najveći je uvoznik u Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini, dok je najveći izvoznik ArcelorMittal Zenica. Ovo su podaci koje je BiznisInfo dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Iz UIO-a smo dobili spisak 10 najvećih bh. uvoznika i izvoznika u 2018. godini, rangiranih prema ostvarenoj vrijednosti uvoza, odnosno izvoza.

  1. Američko-njemački gigant dolazi u Živinice

U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama ovih dana sa radom počinje još jedna kompanija. Riječ je o stranom investitoru i to svjetskom gigantu – američko-njemačkoj korporaciji Hennig Gmbh koja je u Živinicama u toku prošle godine osnovala firmu.

U halama koje su već izgradili Hennig BH će proizvoditi elektrogeneratore a prema riječima načelnika Općine Živinice Samira Kamenjakovića riječ je o proizvodnji koja je potpuno nova ne samo za Živinice nego i za cijelu našu zemlju.

Najavljeno je da će fabrika raditi u dvije pa čak i tri smjene a biće zaposleno od 80 do 100 radnika. Ako sve bude išlo prema planu, ovdje će u sljedećoj fazi prebaciti proizvodnju kompletnog elektrogeneratora iz neke od osam država svijeta u kojima trenutno ima pogone.