Dobit banaka u FBiH veća 3 puta nego u RS

0

Na nivou bankarskog sektora Republike Srpske za devet mjeseci prošle godine iskazana je neto dobit od 72,1 milion KM. To je za 17 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 87,3 miliona maraka, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

No, dalje u izvještaju se navodi da je ovu neto dobit od 72,1 milion KM  ostvarilo sedam banaka, dok je jedna banka imala gubitak od  3,2 miliona КМ. U RS posluje osam banaka.

Kako se navodi, pad dobiti posljedica je uglavnom “značajnog pada prihoda po osnovu ukidanja ispravki vrijednosti za stavke rizičnog bilanska I rezervi po vanbbilansu”

Bankarski sektor Republike Srpske čini 8 banaka sa ukupno 2.968 radnika, радника, koje su poslovale na teritoriji Republike Srpske preko mreže od 89 filijala i 157 drugih organizacionih dijelova.

Sdruge strane, kako smo nedavno obavili, banke u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci 2018. ostvarile su pozitivan finansijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 246,7 miliona KM.

To je 15,1 milion KM ili 6,5% više u odnosu na isti period prethodne godine. To znači da je dobit banaka u FBiH u devet mjeseci bila za 3,4 puta veća nego u RS.

Autor: BiznisInfo