Oživljavaju rudnik gipsa, imaju i velikog kupca

0

Firma Japra iz Novog Grada dobila je nedavno koncesiju na 30 godina za oživljavanje rudnika gipsa u Petkovcu, a kako je kazao direktor ove firme Dražen Rujević, sa iskopavanjem bi trebali početi čim vremenske prilike to dozvole.

– Očekujemo da sa radom počnemo na proljeće, čim bude ljepše vrijeme, a već smo dogovorili sa Fabrikom cementa Lukavac da ćemo njima plasirati taj gips i to 20-ak hiljada tona na godišnjem nivou – kazao je Rujević za Oslobođenje.

Vlada Republike Srpske odobrila je preduzeću Japra pravo na koncesiju u rudniku gipsa u Petkovcu tek nakon što je ova kompanija postigla dogovor sa Cementarom u Lukavcu o isporuci gipsa, a Rujević je ugovor o koncesiji u petak i preuzeo.

– I nama i lokalnoj zajednici ova koncesija mnogo znači. Zaposlit ćemo nove radnike, njih pet za početak. Nije to mnogo, ali za sada nam ne treba više jer ćemo prebaciti dosta i mehanizacije i ljudi iz sadašnje firme. No, kako se posao bude razvijao, možda ćemo imati potrebu i za većim brojem radnika – istaknuo je Rujević.

Rudnik u Petkovcu je prije rata godišnje isporučivao 200 do 300 hiljada tona gipsa i sve cementare u bivšoj Jugoslaviji su se snabdijevale odatle.

– Vidjet ćemo kako ćemo sada uspjeti da vratimo stari sjaj rudnika, ali bitno je da krenemo nekom uzlaznom putanjom – kazao je Rujević, te dodao da još nije razgovarao s nekim drugim potencijalnim kupcima, ali da će i to u narednom periodu, kako se posao bude razvijao, da uradi.

Da će od ove koncesije koristi imati i lokalna zajednica, potvrdio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, koji je kazao da će od koncesije Opština dobijati nadoknadu, što je važno za punjenje budžeta, piše Oslobođenje.