Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Turizam je jedna od najvećih razvojnih šanci Bosne i Hercegovine, sa Sarajevom i Mostarom kao glavnim draguljima. BiH je u vrhu Evrope po brzini rasta broja turista a svjetski mediji preporučuju da se posjeti naša zemlja. Više o tome, kao i o ostalim aktuelnostima, pročitajte u redovnom sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Austrijanci traže poslovne partnere u BiH

Austrijske kompanije, koje spadaju u namodernije na svijetu, traže partnere u Bosni i Hercegovini. Ove sedmice je održan jedan događaj u Sarajevu, dok se drugi uskoro održava u Zenici.

  1. Bema će zaposliti 150 ljudi

Tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević kaže da će ove godine zaposliti novih 150 radnika. Imaju u planu uvesti drugu smjenu u Mrkonjić Gradu a dogovaraju s načelnikom Šipova Milanom Kovačom da tamo otvore jedan pogon.

  1. Kineski div stigao u Sarajevo

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping otvorila je predstavništvo u Sarajevu, četvrtu kancelariju u regionu, kao rezultat Inicijative ”Jedan pojas, jedan put”. Očekivanja su da će COSCO nastaviti rast u zemljama okruženja, ali najviše u Bosni i Hercegovini, koja je, kako je rečeno, “najmlađe” tržište.

  1. Povratnici napravili firmu koja donosi milione

Porodica Rifeta Jahića u januara 1996. godine se vratila u popaljeno selo Stanić-Rijeka, u zaselak Škola, koji je entitetskom linijom pripao RS, i počela je sve ispočetka. Tada su odlučili da osnuju firmu. Firma Rial-šped, koja se bavi cestogradnjom, danas donosi milione maraka.

  1. Hamdo grupa izvozi na svjetsko tržište

U preduzeću “Hamdo grupa” na Sokocu predstavljen novi proizvod – drvene kuće za inostrano tržište koje će se u cijelosti proizvoditi u ovim pogonima. Vlasnik kompanije Hamdo Abdulkarim najavio je da će u narednih šest mjeseci broj zaposlenih radnika dostići 300.

Sarajevo

  1. Nova fabrika za 400 radnika u Gradišci

U Gradišci je otvoren novi proizvodni pogon fabrike “PMP Jelšingrad-fabrika mašina” koji će omogućiti otvaranje stotinu novih radnih mjesta. Vlasnik preduzeća Luiđi Poco predstavio je rezultate kompanije koja u Gradišci predstavlja primjer uspješne privatizacije. On je najavio da je u planu da ovdje radi ukupno 400 radnika.

  1. Bh. firma pred velikim poslovima u Njemačkoj

Kompanija Inside by Ećo ima velike planove za inostrano tržište. Osim stanova, u inostranstvu opremaju i poslovne objekte a u toku sljedeće godine očekuju velike poslove.

U pripremi su vrlo ekskluzivni poslovi u Njemačkoj. Radi se o opremanju luksuznih hotela najviše kategorije – otkrili su iz ove kompanije.

  1. Ukrajinci kupili Perutninu Ptuj

Ukrajinska grupacija MHP kupila je Perutninu Ptuj od Slovenske industrije jekla (Slovenačka industrija čelika). Perutnina Ptuj ima dvije fabrike u BiH od kojih, direktno ili indirektno, živi 2.000 ljudi.

  1. Najveće privatno preuzimanje na Balkanu

Britanski investicioni fond BC Partners saopštio je da potpisao konačni sporazum o kupovini većinskog udjela u United Grupi od američkog KKR-a. United Grupa je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi. U BiH su vlasnici najvećeg kablovskog operatera Telemacha, regionalne televizije N1, Sport kluba itd. Američki Wall Street Journal javio je da vrijednost United Grupe ovim ugovorom iznosi 2,6 milijardi eura (više od 5 milijardi maraka), a Reuters piše da je riječ o jedom od najvećih privatnih preuzimanja ikada na Balkanu.

  1. Bloomberg preporučio: Posjetite BiH!

Vodeći američki poslovni medij, Bloomberg, preporučio je svjetskim turistima da posjete Bosnu i Hercegovinu. Bloomberg piše o tome da je BiH deveta u evropi po brzini rasta broja turista, te da je država u koju se može ne samo svratiti na dan ili dva, već u njoj provesti cijeli odmor. Bloomberg izdvaja Sarajevo i Mostar kao najvažnije destinacije.