Dječak koji je sa ocem prodavao namještaj, danas oprema najluksuznije hotele u Evropi

0

Nakon što je završio Ekonomski fakultet u Sarajevu, put ga je odveo u Njemačku…Tamošnji način života nije mu se dopao. Vrlo brzo je shvatio da to nije put kojim bi htio ići i profesionalno se razvijati i odlučio se da samostalno kreira svoje radno mjesto. U Sarajevu je otišao na svoj prvi razgovor za posao, no bio je to ujedno i posljednji. Odmah je vidio da to nije za njega i odlučio da osnuje svoju firmu.

Tako je počela priča o Ećo Company i brendu Inside by Ećo koji su od 2002. do danas prešli put od trgovine sa 4 zaposlena do kompanije koja proizvodi vlastiti dizajnerski namještaj za stanove, poslovne prostore i luksuzne hotele u Bosni i Hercegovini i Evropi.

– Moj otac je na Kosovu imao lanac trgovina i bavili smo se prodajom namještaja. Još kao dijete, u prvom razredu srednje škole, pomagao sam mu u poslu i tako stekao iskustvo rada sa namještajem. Zavolio sam to, tako da je upravo prodaja namještaja bila prva ideja koja mi je pala na pamet kada sam odlučio pokrenuti vlastiti biznis. Otac nam je savjetovao da počnemo posao sa građevinskim materijalom, bilo je to doba ekspanzije građevinskih radova u Bosni i Hercegovini. Analizirajući kompletnu situaciju, odlučio sam se za proizvodnju namještaja. Htio sam ipak raditi nešto ljepše – priča za BiznisInfo Suad Ećo, osnivač i vlasnik bosanskohercegovačkog brenda Inside by Ećo.

Tako je 2002. godine osnovao firmu Ećo Company. Bila je to mala firma, osnovana sa 5 do 6 hiljada maraka kapitala i sa svega 3 radnika. I sam se u to vrijeme bavio prodajom i bio u svakodnevnoj komunikaciji sa klijentima, što se kasnije uspostavilo kao neprocjenjivo iskustvo.

– Na početku smo prodavali domaći namještaj. Doslovno smo kupovali namještaj od domaćih proizvođača i prodavali ga kupcima. No, nakon godinu dana smo se odlučili na saradnju sa internacionalnim firmama pa smo 2003. počeli prodavati uvozni, kvalitetniji namještaj – kaže Ećo.

Već za godinu dana priča je postala mnogo ozbiljnija pa su 2004. već radili sa velikim i ozbiljnim distributerima poput Mobilanda.

– Radili smo sa njemačkim, talijanskim i turskim proizvođačima. Kako su to sve bile velike fabrike od njih smo puno naučili i uvidjeli situaciju na osnovu potražnje na tržištu. Istovremeno smo posjećivali i sve sajmove namještaja i pratili kako ozbiljne firme osvajaju tržišta. Na koncu smo zaključili šta je bitno u samim procesima prodaje, kako da se pozicionira i pravi dobar posao na tržištu, tako da  smo dosta napredovali – kaže Ećo.

Nakon 4 godine iskustva odlučili su da pokrenu vlastitu proizvodnju, ponajviše jer je već tada bilo puno zahtjeva za namještaj po mjeri. Za početak su kupili manje mašine i uposlili nekoliko radnika. 2008. godine je bila ekspanzija stanogradnje a Ećo Company je to dobro prepoznala i iskoristila. Razvili su koncept kompletnog dizajniranja stambenih jedinica.

Proizvodnja se dobro razvijala, tako da su dodatno investirali u mašine, uložili u radnike i ponudili im bolje uslove za rad.

– Od početka smo znali da je za dobar posao bitno imati dobru tehnologiju, dobre mašine i što je najbitnije – kvalitetne radnike. Nije dovoljno imati samo radnu snagu, ona mora biti  osposobljena da odgovori zahtjevima stranog tržišta i kvaliteta – kaže Ećo.

U to vrijeme bila je velika konkurencija na tržištu namještaja ali firma je od početka imala viziju o tome šta tačno želi biti: proizvođač namještaja visoke kvalitete, pouzdan partner, fleksibilan i prilagodljiv tržištu.

– Mi smo željeli da uđemo u konkurenciju sa italijanskim proizvođačima na domaćem tržištu i odlučili smo se za kvalitet i dizajn. U startu smo željeli napraviti prepoznatljiv domaći brend. Uzor su nam bili Talijani, a bili smo bosanskohercegovačka priča – kaže Ećo.

Ulazak na inostrana tržišta

Početkom 2010. počeli su raditi u inostranstvu. U početku je to bila Hrvatska, poslije Njemačka, Austrija… Tada se javila potreba za internacionalnim imenom brenda i tako je nastao Inside by Ećo.

– Uradili smo kompletno brendiranje, vizuelni identitet, uradili smo prvi ozbiljniji katalog, web stranicu na 3 jezika… Sve ono što maloj firmi, trgovini, nije bilo bitno, sad je postalo bitno. Te godine napravljen je veliki iskorak u smislu kvaliteta i dizajna i tada je unaprijeđena i ponuda kompanije – prisjeća se Ećo.

Inside by Ećo danas radi kompletan interijer: od kuhinje, spavaće sobe, dječije sobe, do kupaoničkog namještaja koji je nedavno počela proizvoditi.

Koncept rada je takav da se radi kompletno rješenje za stan ili poslovni prostor a 90 posto namještaja proizvode sami. U kompaniji postoji odjel za proizvodnju namještaja od masivnog drveta, mediapana, odjel za tapacirani namještaj, radionica za metalne proizvode…

Sve se proizvodi u fabrici na 6.000 metara kvadratnih koja je prošle godine proširena i modernizovana. Kompanija ima blizu 100 uposlenih i preko 50 kooperanata.

– Osim stanova, opremamo poslovne prostore, banke, urede, hotele, poslovne zgrade. Radili smo za Samsung, za Marriott, Hotel Sunce u Neumu, Radon Plazu u Sarajevu, veliki broj državnih agencija… Radimo dosta na hrvatskom primorju, u Dubrovniku i u Splitu, gdje trenutno opremamo dva objekta – kaže Ećo.

Posljednje dvije godine dosta rade i sa arapskim investitorima na domaćem tržištu. Trenutno rade na projektu resorta Rawasi u Hadžićima gdje kompletno opremaju blizu 200 stambenih jedinica, a rade dizajnerska rješenja i za luksuzno naselje Golden Hills u Tarčinu.

No kompanija ulazi i u nove segmente. Prva serija kupaoničkog namještaja izrađena je za austrijsko tržište. Riječ je o premium proizvodu koji je vrlo skup i jako tehnički zahtjevan a sljedeće godine očekuju potpisivanje ugovora i početak isporuke.

Istovremeno, raste i dio „projektovanje na daljinu“ pa kompanija od prošle godine bilježi veliki rast na stranom tržištu gdje oprema stanove u Austriji, Luksembrugu, Njemačkoj… Čitav proces dizajniranja i predlaganja arhitetonskih rješenja odvija se putem online platforme a nakon potpisivanja ugovora namještaj se proizvodi u Sarajevu i otprema na željenu destinaciju.

U najavi veliki projekti

Osim stanova, u inostranstvu opremaju i poslovne objekte a u toku sljedeće godine očekuju velike poslove na ovom tržištu.

– U pripremi su vrlo ekskluzivni poslovi u Njemačkoj. Radi se o opremanju luksuznih hotela najviše kategorije – otkriva Ećo i dodaje kako poslovnu izvrsnost koju su postigli na domaćem naredne godine žele preslikati i na inostrano tržište.

Inside by Ećo ima strategiju razvoja prema kojoj će razvoj kompanije biti zaokružen 2020. godine. Njom su definisane sve konkurentske prednosti a naš sagovornik kaže kako tačno znaju gdje i kada trebaju dalje nastupiti.

– Prioritet su nam sada Njemačka i Austrija u kojima se dešava ekspanzija stanogradnje i općenito građevinska ekspanzija i mi se tu odlično uklapamo. U planu su nova zapošljavanja a već sljedeći mjesec počet ćemo proces selekcije kandidata. Posla ima, sada je nabitnije naći kvalitetne i motivisane radnike – istakao je Ećo.

Kompanija ima i vlastiti centar za edukaciju Format. U toku protekle tri godine blizu 300 osoba prošlo je kroz ovaj centar a 90 posto ih je sada zaposleno. Uspostavili su i saradnju sa školama u okviru koje su učenici u kompaniji prošli praktičnu obuku.

Prošle godine Inside by Ećo je nakon završenih obuka zaposlila čitav jedan razred.

– Oko 80 posto naših radnika su mladi u svojim dvadesetim. Oni su naš ogroman potencijal. Kod nas mladi ljudi od 19 do 20 godina već rade na milionski vrijednim projektima – kaže naš sagovornik koji uvijek mladima savjetuje da odaberu posao koji vole, da se trude i vjeruju u svoj cilj.

Prilika za mlade postoji ako znaju i žele raditi.

– Uvijek sam se trudio da sve što radim, radim profesionalno. Mladi su danas uplašeni ali moraju vjerovati u sebe. Znam da je situacija teška, ali je sada vaš izbor hoćete li sjediti i čekati da se nešto promijeni ili ćete nešto pokrenuti. Uprkos svemu, danas ima puno prilika za mlade a za pokretanje biznisa nije uvijek presudan ni kapital. Bitno je da imate znanje i da volite ono što radite. Ako imate ljubavi prema svom poslu, nikad vam neće biti teško da ga radite. Ja svoj posao radim već 20 godina i još se nisam umorio. Čini mi se da ga svaki dan iznova zavolim – zaključuje Ećo.