Bloomberg: BiH u top 10 evropskih destinacija

0

Francuska, Španija, Italija i Velika Britanija su najposjećenije države u Evropi. Francuska je prva na svijetu sa 86,9 miliona međunarodnih turista godišnje.

No, ove zemlje su već toliko popularne da broj turista ne može mnogo rasti u budućnosti. To ostavlja prostora drugim evropskim državama da zabilježe veći rast, piše američki Bloomberg, prenosi BiznisInfo.  

Prema novim podacima UN-ove Svjetske turističke organizacije, broj turista u Francuskoj porastao je 2017. godine za 5,1 posto. U Bosni i Hercegovini je taj rast iznosio 18,66 posto.

– Kada govorimo o najbrže rastućim turističkim destinancijama u Evropi, često je riječ o zemljama koje nemaju zvučno ime, u poređenju s nekim popularnim zemljama – rekao je Warren Chang iz turističke agencije Cox & Kings.

No, dodao je da mnoga od ovih mjesta imaju bogatu istoriju, različitost kultura i prirodna bogatstva.

Bloomberg je sastavio listu od deset zemalja prema godišnjem rastu turizma, koje ujedno preporučuje da se posjete naredne godine.

Bosne i Hercegovina je deveta na listi.

– Hrvatska i Crna Gora već dugo su popularne destinacije, ali ove godine smo vidjeli rast interesa za Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu – rekao je Tom Marchant, suosnivač agencije za luksuzna putovanja Black Tomato.

Hrvatska se suočava sa prevelikim brojem turista, a ostatak Balkana se pojavljuje kao fascinantna alernativa i to bez gužvi. Na prvom mjestu, tu je Bosna i Hercegovina, sa svojim džamijama iz 16. stoljeća, otomanskom arhitekturom i bogatom uličnom umjetničkom scenom.

Mnogi putnici uzimaju dan ili vikend da obiđu prelijepi Mostar, ali je također moguće posvetiti cijeli odmor da se obiđe ova zemlja bogata istorijom, uključujuć glavni grad Sarajevo, vodopad Kravice, planinsko selo Lukomir…, navodi se u Bloombergovom tekstu.

Ovo je cijela lista:

10. Armenija — 18,65% godišnji rast turizma

9. Bosna i Hercegovina — 18,66%

8. Moldavija — 19,6%

7. Azerbejdžan — 20%

6. Makedonija — 23,5%

5. Iceland — 24,11%

4. Turska — 24,14%

3. Izrael — 24,6%

2. Gruzija — 27,9%

1. San Marino — 31,1%