Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma je za samo nekoliko mjeseci zaposlila više od 100 radnika, kada bi trebao biti završen Koridor 5C kroz BiH, ko je kupio domaću IT kompaniju WaySeven, koji italijanski div pokreće proizvodnju u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Kreće otkup zemljišta za bihaćki aerodrom

Kako bi se omogućio nastavak izgradnje poletno-sletne piste na budućem aerodromu u naselju Golubići, nadomak Bihaća, uskoro će se krenuti s isplatom naknada vlasnicima 132 eksproprisane zemljišne parcele. Ovo je potvrdio Anel Hadžić, direktor Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać”, koje realizira izgradnju aerodroma.

9. Ivan Laketa, generalni direktor Glovo BiH: Naša misija je da svima omogućimo lak pristup svemu u svom gradu

Sredinom juna, višekategorijska platforma za dostavu različitih vrsta proizvoda i jela na zahtjev kupaca Glovo, objavila je imenovanje novog generalnog direktora za Bosnu i Hercegovinu Ivana Laketu.

– Naša misija je da svima omogućimo lak pristup svemu u svom gradu – kaže, između ostalog, Laketa, a ovdje možete pročitati cijeli intervju.

8. Vlada FBiH daje 10 miliona KM za dvije brze ceste

Federalna vlada je usvojila Program utroška sredstava transfera za izgradnju autocesta i brzih cesta u iznosu od 10.000.000 KM utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Vlada FBiH je utvrdila projekte koji će biti finansirati putem ovoga programa.

Prvi je izgradnja brze ceste Prača – Goražde u iznosu od 8.500.000 KM. Drugi projekt je izgradnja i rekonstrukcija Prve transverzale u Sarajevu, dionica Il (Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj – A1) u iznosu od 1.500.000 KM. 

7. Italijanski div u BiH pokreće proizvodnju dijelova za električne mašine i vozila

Kompanija PMP Industries S.P.A, planira izgradnju proizvodnog objekta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac u Laktašima, na zemljištu površine 91.284 m2. Namjeravaju pokrenuti “vertikalnu proizvodnju dijelova za mašine na električni pogon”. Primjena ovih proizvoda je vrlo široka, ali služi isključivo za električna vozila što je sa tehnološkog aspekta jednistveno na evropskom tržištu.

6. Voloder: Realno je da koridor Vc kroz Federaciju bude gotov 2028, uz jedan uvjet

Ako se uspije realizirati sve planirano, a već je mnogo toga i odrađeno, izgradnja Koridora 5C do 2028. godine, kako su to naveli federalni premijer i resorni ministar, realan je rok, uz uvjet izgradnje tunela Prenj u razdoblju od šest godina, poručio je, između ostaloga, Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

5. Regionalni div HTEC Group kupio bh. IT kompaniju WaySeven

HTEC Group, kompanija koja je osnovana u Srbiji, koja ima kancelariju i već dvije godine uspješno posluje u Banja Luci, akvizirala je kompaniju WaySeven, koja svoje usluge pruža klijentima iz Silicijumske doline i Evrope. Globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, HTEC saopštio je da će ovom akvizicijom tehnološke kompanije WaySeven dodatno osnažiti svoj tim u Banja Luci i približiti se brojki od 200 zaposlenih.

4. Novi Grad Sarajevo: Izdata urbanistička saglasnost za investiciju od 11 miliona KM

U naselju Švrakino Selo na mjestu nekadašnje pijace u ulici Safeta Hadžića bb gradit će se poslovno-prodajni centar “Penny Plus’”. Općina Novi Grad Sarajevo izdala je urbanističku saglasnost investitoru “Penny Plus” na ovom lokalitetu. Vrijednost investicionih radova je oko 11 miliona KM, a realizacijom ovog objekta bit će obezbijeđeno oko 40-tak novih radnih mjesta. Objekat će biti izgrađen na dva sprata, ukupne površine 5.500,00 metara kvadratnih.

3. Potpisan Ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine potpisalo je ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen sa izvođačem, firmom Euro-asfalt Sarajevo. Za Ugovor koji je vrijedan 39.388.871 KM sa uračunatim PDV-om, sredstva je obezbijedila Vlada Federacije BiH.

2. Svečano ozvaničen kraj izgradnje mosta preko Save u Gradišci

U Gradišci, gradu u Bosni i Hercegovini na granici s Hrvatskom, svečano je ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save između dvije susjedne zemlje. Most je dug 462 metra a projektom su obuhvaćene pristupne saobraćajnice s bh. strane od 411 metara i sa strane Hrvatske oko 50 metara. Oko četiri kilometra pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj, kojom će saobraćaj biti spojen sa putevima u ovoj zemlji trebalo bi da bude završen u februaru 2024. godine.

1. Za samo nekoliko mjeseci bh. firma zaposlila više od 100 ljudi

Porodična kompanija JUST STAR d.o.o. koja se bavi vlastitom proizvodnjom obuće, uspjela je da za samo nekoliko mjeseci zaposli preko 100 ljudi, mnoge vrati iz inostranstva, a svim zaposlenicima je iznadprosječna plata. Ova priča je upravo pozitivan primjer kako jedna osoba može napraviti razliku.