Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko će proizvoditi traktore u BiH, ko otvara tehnološki park na Trebeviću, koja bh. firma je dobila veliki posao u Keniji, ko pokreće “zelenu transformaciju” BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Tender za nastavak izgradnje tunela Hranjen naredne sedmice

U narednoj sedmici JP Autoceste FBiH će raspisati tender za nastavak izgradnje tunela Hranjen u vrijednosti od 35 miliona KM. Ova sredstva su osigurana u budžetu Vlade FBiH za ovu godinu.

9. Firma iz Vogošće za 1,63 miliona KM će štampati glasačke listiće

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrala je preduzeće “Unioninvestplastika” iz Vogošće za štampanje glasačkih listića za opšte izbore zakazane za 2. oktobar. Vrijednost sporazuma za štampanje i pakovanje je 1,63 miliona KM.

8. Najveći izvoznik iz RS zaposlio trideset novih radnika

Broj zaposlenih u zvorničkoj kompaniji Alumina povećava se iz godine u godinu. Posao je dobilo još 30 radnika. Ugovore su potpisali oni koji su prošli na konkursu i, kažu, biće oslonac razvoja najveće zvorničke kompanije.

Zaposleni radnici su lica sa srednjom stručnom spremom i biće raspoređeni u sektorima proizvodnje glinice i alusila. Na konkurs zvorničke Alumine prijavilo se 1.400 lica iz Zvornika i okolnih gradova i opština. Uslove su prošli najbolji, ističu nadležni.

7. Na Trebeviću će sljedeće sedmice biti otvoren tehnološki park: U rangu je vodećih IT centara u svijetu

IT kompanija Symphony, jedna od najutjecajnijih i najvećih IT kompanija jugoistočne Evrope, sa globalnim prisustvom na pet kontinenata, ove godine slavi 15 godina uspješnog poslovanja.

Kao kruna dosadašnjeg uspjeha je i izgradnja jedinstvenog Greenpark tehnološkog centra na Trebeviću koji će biti svečano otvoren sljedeće sedmice.

6. Aluminij će na evropsko tržište izvoziti dijelove za autoindustriju

Aluminij je simbol Hercegovine, simbol stabilnosti i jednakosti. Predsjednik uprave Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri se pobrinuo, vlastitim ulaganjem, da Aluminij i u idućim desetljećima bude vodeća proizvodna kompanija u BiH.

Razvoj konačnog proizvoda u suradnji s jednim od strateških partnera Duferco kompanije sa sjedištem u Švicarskoj, Aluminij će na evropsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju.

5. Vlada Kenije dodijelila veliki posao bh. kompaniji

Kenijsko ministarstvo financija i planiranja odabralo je mostarsku kompaniju Teamwork da osavremeni upravljanje cjelokupnom IT infrastrukturom kenijske vlade i isporuči IBM Control Desk aplikaciju za automatizirano upravljanje poslovnim procesima za održavanje IT i non-IT imovine.

Ovo rješenje će omogućiti svakodnevni pristup servisima vladinih institucija i ostalim uslugama svim korisnicima kojih u Keniji ima više od 30 miliona.

4. Predstavljen projekat hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu, traži se investitor

Na Sarajevo Business Forumu, koji je počeo u srijedu, 11. maja, prezentovan je projekat hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu.

Riječ je o značajnoj investiciji kojom bi se unaprijedio kvalitet smještaja i turističke ponude u neposrednoj okolini aerodroma Sarajevo. Kako se navodi u opisu projekta, procijenjena vrijednost investicije je 27,5 mil KM.

3. U Novom Gradu dogovorena investicija od 9 miliona KM

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić rekao je da u Rajlovcu imamo snažan razvoj i zamah u oblasti autoindustrije.

U logistički centar ASA ŠPED do sada je investirano u proizvodne objekte na 24 miliona KM, a na drugoj lokaciji (Robot) u objekte i infrastrukturu investirano je 17 miliona KM. Do kraja godine ugovoren je početak gradnje još jednog proizvodnog objekta investicije 9 miliona KM.

2. Novi pogon na istoku BiH: Uskoro će krenuti proizvodnja traktora

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je da će fabrika “Majevica” iz Bačke Palanke uskoro pokrenuti proizvodnju traktora i poljoprivrednih priključaka u BiH.

Petričević je rekao da će pogon “Majevice” najvjerovatnije biti otvoren u Zvorniku, te da se očekuje da ugovor sa fabrikom iz Bačke Palanke bude potpisan u narednim sedmicama.

1. “Zelena” transformacija BiH je krenula: Stotine miliona KM mijenjaju energetsku, ali i ekonomsku sliku BiH

Interes javnosti i privrednih subjekata za izgradnju objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sve je veći.

Velike kompanije poput Elektroprivrede BiH investiraju stotine miliona maraka u hidroelektrane i vjetroparkove, dok privatne kompanije i pojedinci sve češće odlučuju instalirati solarne panele na krovove vlastitih kuća ili pogona.