U Novom Gradu dogovorena investicija od 9 miliona KM

0

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić rekao je da u Rajlovcu imamo snažan razvoj i zamah u oblasti autoindustrije.

– Često imamo i pitanja zašto se nešto gradi a ne grade fabrike. A nije tako, grade se i fabrike. Priča o autoindustriji u općini Novi Grad jedna je od najboljih u našoj državi i regiji. Ta industrija u našoj općini nije postojala ranije pa ni u vremenu bivše Jugoslavije, a poznato je da su veliki kapaciteti bili smješteni u Vogošći. Za ovu priču posebno me veže i činjenica da sam kao načelnik prvu građevinsku dozvolu potpisao upravo za prvi proizvodni pogon na Lokaciji 1 u Rajlovcu krajem 2012. ili početkom 2013. godine – rekao je Efendić.

Danas, kako je rekao, ta priča izgleda ovako:

Na lokaciji 1 – (Logistički centar ASA ŠPED) do sada je investirano u proizvodne objekte na cca 24 miliona KM, a na lokaciji 2 (Robot) u objekte i infrastrukturu investirano je 17 miliona KM, a do kraja godine ugovoren je početak gradnje još jednog proizvodnog objekta investicije cca 9 miliona KM.

Trenutno je u proizvodnim procesima uposleno 850 radnika a vrijednost izvezenih proizvoda je cca 47 miliona eura na godišnjem nivou, te se do kraja godine očekuje znatno povećanje nakon puštanja u proces proizvodnje novih proizvodnih linija.

Vrijednost uvezene proizvodne opreme do sada je cca 40 miliona eura s tim da je dio pogona još u fazi nabavki opreme i kompletiranja proizvodnih kapaciteta.

Radi se o direktnim stranim ulaganjima u visoko sofisticirane tehnologije. Mnogo ovakvih investicija mogla bi privući naša država, a time i mnogo ljudi koji odlaze iz naše države ne bi morali da idu, ali to je već priča o politici koju ćemo ostaviti za neku drugu priliku kako ove lijepe vijesti ne bi kvarili, zaključio je Efendić.