Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je počeo s izgradnjom mega građevine na Trebeviću, koja firma je preuzela sarajevski Centrotrans Tranzit za sedam miliona KM, koja kompanija je podijelila po 4.500 KM bonusa radnicima u BiH, gdje će se graditi najveći vjetropark u BiH vrijedan 260 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose BiznisInfo i Gebrüder Weiss.

10. Otvara se prva H&M prodavnica u Tuzli

Prva H&M prodavnica u Tuzli bit će otvorena 11. novembra u 9 sati, u okviru Bingo City Centra, a posjetioci će u periodu od 11. do 14. novembra imati priliku da iskoriste popuste do 50 posto na odabrane artikle.

U prodavnici koja se prostire na 2.000 kvadratnih metara naći će se bogata ponuda i raznovrstan asortiman ženske i muške odjeće, kao i kolekcije za tinejdžere, djecu i bebe, uključujući i modne dodatke, saopćeno je iz kompanije.

9. Kompanija JYSK u BiH isplatila 360 hiljada KM bonusa radnicima

Danski maloprodajni lanac JYSK isplatio je zaposlenicima u svojim poslovnicama u Bosni i Hercegovini preko 360 hiljada KM bonusa. Svakom od zaposlenika najuspješnije prodavnice isplaćen je bonus od preko 4.500 KM.

Kako kažu, jedna od najvažnijih pogodnosti koje JYSK kao poslodavac osigurava svojim zaposlenicima su isplate bonusa koji mogu premašiti iznose od više hiljada KM. Tokom finansijske godine 2020/2021. najuspješniji tim sa najvećim isplaćenim bonusom bio je tim prodavnice iz Cazina, koji prate timovi iz Viteza i Bugojna.

8. Poštanska štedionica kupila banjalučku Komercijalnu banku

Banka Poštanska štedionica koja je u stopostotnom vlasništvu države Srbije potpisala je ove sedmice ugovor o kupovini Komercijalne banke a.d. Banjaluka. Ugovor su potpisali predsjednik IO Poštanske štedionice Bojan Kekić i predsjednik IO Komercijalne banke Beograd Vlastimir Vuković.

U izjavi poslije potpisivanja Kekić je ocijenio da je kupovina ove banke stvaranje svojevrsnog “finansijskog autoputa” između Srbije i Republike Srpske.

7. Kod Bijeljine počela probna proizvodnja agropeleta

Simo Laketić iz Brodca kod Bijeljine, u saradnji sa partnerom iz Holandije, namjerava da pokrene proizvodnju agropeleta od žetvenih ostataka. Sirovinu je, kaže, lako obezbijediti u Semberiji, a dobija se energent koji ne zagađuje životnu sredinu.

Eksperimentalni uzorci već daju rezultate, a ako ideja zaživi, imaju još niz planova. Probna proizvodnja agropeleta počela je preradom žetvenih ostataka uljane repice, soje, kukuruza i pšenice.

6. Wizz Air traži novo osoblje u Sarajevu i Tuzli, u toku najveći konkurs u istoriji kompanije

Aviokompanija Wizz Air tokom novembra i decembra održat će niz događaja za regrutaciju kabinskog osoblja u svojim bazama u Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Tuzli.

U Sarajevu zainteresovani kandidati mogu prisustvovati Danu otvorenih vrata u Hotelu Holiday 11. i 17. novembra, kao i 2., 6. i 17. decembra u 09.00 sati. Razgovori se obavljaju u okviru najvećeg konkursa u historiji kompanije.

5. Potpisan sporazum s vodećom katarskom kompanijom u namjenskoj industriji

Bh. kompanije iz oblasti namjenske industrije potpisale su u Dohi, u prisustvu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova Dr Bisere Turković te ministra odbrane Katara Khalid bin Mohammad Al Attiyaha, sporazume o tehničkoj saradnji sa vodećom katarskom državnom kompanijom nadležnom za ovu oblast.

Na taj način, uspostavljen je čvrst i precizan okvir za buduće proširenje kooperacije u smjeru razvoja i investicija.

4. Kreće izgradnja najvećeg vjetroparka u BiH

U zgradi Općine Tomislavgrad održan je sastanak s predstavnicima firmi ulagača u izgradnju još jedne vjetroelektrane u Livanjskom kantonu. Riječ je vjetroelektrani Ivovik koja bi se početkom iduće godine trebala graditi na području Tomislavgrada i Livna.

Kako je zaključeno na sastanku, s ukupnom jačinom svih vjetroagregata od 84 MW, ulaganjem od 130 miliona eura, VE Ivovik predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u BiH.

3. BH Telecom podijelio dioničarima još 50 miliona KM

U Sarajevu je u ponedjeljak održana Skupština dioničara BH Telecoma na kojoj je donesena odluka od isplati dodatne dividende iz perioda od 2018. do 2020.

Neraspoređena dobit iz 2018., 2019. i 2020. u ukupnom iznosu od 46,31 miliona KM i dio Fonda rezervi iznad 25 posto osnovnog kapitala Društva, u iznosu od 3,67 miliona KM, što ukupno iznosi 49,99 miliona KM, utvrđena je za isplatu dodatne dividende dioničarima BH Telecoma.

2. Višemilionska akvizicija: Index Gračanica preuzeo sarajevsku firmu Centrotrans Tranzit

Uspješna domaća kompanija Index d.o.o. iz Gračanice preuzela je sarajevsku firmu Centrotrans Tranzit,  a riječ je o višemilionskoj akviziciji. Index je, naime, ove sedmice kupio oko 48 posto dionica sarajevske firme za 4 miliona maraka, saznaje BiznisInfo. Prije toga je, u proljeće 2019. stekao oko 44 posto dionica za oko 2,3 miliona KM.

Sada posjeduju oko 98 posto dionica Centrotrans Tranzita što im omogućava da istisnu preostale male dioničare i postanu 100-postotni vlasnici, a cijelo preuzimanje konačnici će ih koštati oko 7 miliona KM.

1. Počela izgradnja mega projekta na Trebeviću

Na Trebeviću je počela gradnja luksuznog stambeno-poslovnog objekta Roof Gardens koji će biti jedinstveni simbol grada Sarajeva. Roof Gardens pretenduje da postane jedna od najprestižnijih lokacija u jugoistočnoj Evropi, nudeći do sada neviđeni panoramski pogled na olimpijsko Sarajevo.

Investicija je vrijedna oko 25 miliona eura, a realizira je sarajevska kompanija Roof Gardens, osnovana od strane bh. kompanije s regionalnim poslovnim prisustvom.