Višemilionska akvizicija: Index Gračanica preuzeo sarajevsku firmu

0

Uspješna domaća kompanija Index d.o.o. iz Gračanice preuzela je sarajevsku firmu Centrotrans Tranzit,  a riječ je o višemilionskoj akviziciji.

Index je, naime, jučer kupio oko 48 posto dionica sarajevske firme za 4 miliona maraka, saznaje BiznisInfo.

Prije toga je, u proljeće 2019. stekao oko 44 posto dionica za oko 2,3 miliona KM.

Nakon jučerašnje kupovine, posjeduju oko 98 posto dionica Centrotrans Tranzita što im omogućava da istisnu preostale male dioničare i postanu 100-postotni vlasnici, a cijelo preuzimanje konačnici će ih koštati oko 7 miliona KM.

Centrotrans Tranzit je osnovan 1963. godine kao dio kompanje Centrotrans Sarajevo zadužen za pružanje usluga prevoza, pretovara roba, održavanja i remonta vozila.

Danas je ova samostalna kompanija locirana na autobazi “Centrotransa” Stup na sjeverozapadnom izlazu iz Sarajeva. Važno je napomenuti da ova kompanija nema ništa s firmom Centrotrans Eurolines.

Firma Index Gračanica, pak, osnovan je 1985. godine sa osnovnom djelatnošću mašinska obrada metala. Prema registru poslovnih subjekata, njen vlasnik je Fahir Humić.

Index d.o.o. je sebe postavio na tržištu kao firmu koja ima mogućnost izvršavanja visoko sofisticiranih zadataka za koje su dokaz mnogobrojni uspješni projekti.

Kako je vrijeme odmicalo Index Gračanica je polako počeo da se uključuje u precizniju mašinsku industriju, posebno mašinsku obradu metala na najmodernijim CNC mašinama.

Ova kompanija se stalno širi, napreduje i ulaže, a njenu profesionalnost prepoznale su mnoge firme iz EU.