Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji gigant preuzima sarajevsku firmu BS Telecom Solutions, zbog čega Deutsche Telekom traži 2.000 radnika iz BiH, ko će otvoriti 90 radnih mjesta u Cazinu, koji tunel dug 1,7 kilometara je probijen u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. “Deutsche Telekom” u Banjoj Luci traži 2.000 radnika

Grupa od 14 direktora “Deutsche Telekoma”, jednog od najvećih telekomunikacionih operatera u svijetu boravila je nekoliko dana u Banjaluci, u kojoj pokušava da pronađe 2.000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj.

Za vrijeme svog boravka oni su održali na desetine sastanaka sa domaćim preduzećima čiji bi radnici već naredne godine mogli da rade na jednom od najvećih projekata u istoriji Evrope. Naime, Nijemci imaju plan da do 2030. godine 30 miliona domaćinstava i preduzeća poveže na širokopojasni internet.

9. Sarajevski aerodrom blizu nivoa od prije pandemije

Sarajevski aerodrom u septembru je imao 99.950 putnika, što je samo 5,1 posto manje od rezultata iz 2019. godine kada je dočekalo 105.370 putnika.

Snažne performanse potaknuo je Wizz Air, koji je ovog ljeta otvorio bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i niz bliskoistočnih prijevoznika koji su pokrenuli nove rute i povećali frekvencije do grada. Tokom mjeseca Wizz Air je ponudio najviše mjesta iz Sarajeva, a slijede ga Turkish Airlines i Austrian Airlines.

8. Slovenci kod Bosanske Gradiške otvorili novi pogon

U Čatrnji kod Gradiške otvoren je novoizgrađeni proizvodni pogon preduzeća “Mehanizmi B”, koje posluje u okviru slovenačke kompanije “Iskra mehanizmi”. Otvaranju pogona površine oko 5.000 metara kvadratnih, gdje je trenutno zaposleno 160 radnika, prisustvovali su brojni zvaničnici.

Direktor preduzeća “Mehanizmi B” Boban Čegar podsjetio je da ovo preduzeće danas proslavlja 17 godina rada na području Gradiške i da nakon pokretanja proizvodnje u vlastitom objektu, čija je izgradnja počela prije godinu i po dana, ima plan da povećava broj radnika.

7. Mnogi žele kupiti devastirani hotel “Igman” na Velikom polju

Do 15. oktobra zainteresirani investitori mogu dostaviti svoje ponude za kupovinu devastiranog hotela “Igman” s pripadajućim zemljištem. Početna cijena za hotel na Velikom polju je 9.234.920 KM.

– Imamo više interesanata za hotel. Sačekat ćemo da se završi javni poziv te potvrdu KAP-a o tome kome će pripasti objekt, jer oni vode proces prodaje – kazao je Jasmin Mehić, direktor preduzeća ZOI ‘84.

6. Rast ekonomije BiH najsporiji u regionu

Ekonomski rast BiH ove godine biće najsporiji u odnosu na zemlje regiona, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske banke. Naime, Svjetska banka predviđa rast BiH u ovoj godini od četiri posto, Srbiji šest, Hrvatskoj 7,6 procenata, Crnoj Gori 10,8, Sjevernoj Makedoniji 4,6 posto.

5. Završena izgradnja još jednog Bingovog objekta

Završena je izgradnja poslovnog objekta kompanije Bingo u Banovićima. Objekat koji se prostire na 6.700 kvadratnih metara za potrebe kompanije Bingo Export-Import d.o.o. Tuzla izgradila je poznata bh. kompanija Baupartner.

Izgradnja najvećeg tržnog centra u Banovićima počela je u martu ove godine a ovo je treći objekat tuzlanske kompanije u ovoj općini. U njemu će, kako je ranije najavljeno, biti zaposleno 50 do 70 osoba.

4. Zahuktava se gradnja autoputa kroz Žepče, moguća i “veza” prema Tuzli

Načelnik Mato Zovko upriličio je sastanak na temu izgradnje autoceste na Koridoru 5C kroz Općinu Žepče. Sastanku su prisustvovali v.d. direktor JP “Autoceste FBIH” Elmedin Voloder sa saradnicima, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić sa saradnicima i predstavnici izvođača radova firme Cengiz.

Zovko je izrazio zadovoljstvo početkom radova na izgradnji Koridora 5C na prostoru Općine Žepče. Naglasio je da općinska uprava stoji na raspolaganju svim učesnicima gradnje, te pozvao da se svi novonastali problemi na terenu rješavaju uz pomoć općinske uprave.

3. Novi investitor u Cazinu zaposlit će 90 radnika

Ove sedmice je u kabinetu gradonačelnika Cazina zaključen još jedan ugovor o kupoprodaji nekretnina u Poslovnoj zoni Ratkovac. Riječ je 3.200 m2 površine na kojoj investitor, firma Dom Lux planira izgradnju proizvodnog objekta površine 1.500m2.

Firma se bavi proizvodnjom PVC i aluminijske stolarije te proizvodnjom tekstila i nakon završetka investicije ukupno će zapošljavati 90 radnika.

2. Probijena druga cijev tunela Ivan dužine 1.721 metar

Druga cijev tunela Ivan dužine 1.721 metar na dionici Tarčin – Konjic probijena je oko tri sedmice prije predviđenog roka. Tunel Ivan kapitalni je projekt koji će znatno promijeniti cestovnu infrastrukturu u Bosni i Hercegovini, na nadmorskoj visini i do 1.020 metara je centralna tačka koja spaja BiH.

Radovi na probijanju tunela kroz planinski prevoj Ivan-sedlo započeli su u januaru prošle godine. U julu ove godine probijena je lijeva cijev 1.761 metara.

1. Velika akvizicija u IT sektoru: Asseco preuzima sarajevsku firmu BS Telecom Solutions

Kompanija Asseco SEE, koja je dio velike međunarodne IT grupacije Asseco Group, preuzima sarajevsku kompaniju BS Telecom Solutions. Ovo je jedna od najvažnijih akvizicija u istoriji bh. IT sektora.

Kompanije su se već obratile domaćem regulatoru tražeći dozvolu da Asseco preuzme većinski paket kapitala u BS Telecom Solutions. Akvizicija će biti realizirana po odobrenju regulatora.