Velika akvizicija u IT sektoru: Svjetski gigant preuzima sarajevsku firmu

0

Kompanija Asseco SEE, koja je dio velike međunarodne IT grupacije Asseco Group, preuzima sarajevsku kompaniju BS Telecom Solutions. Ovo je jedna od najvažnijih akvizicija u istoriji bh. IT sektora, piše BiznisInfo.

Kompanije su se već obratile domaćem regulatoru tražeći dozvolu da Asseco preuzme većinski paket kapitala u BS Telecom Solutions. Akvizicija će biti realizirana po odobrenju regulatora.  

BS Telecom Solutions je firma osnovana 2002. godine i na tržištu je prisutna kao proizvođač, isporučilac i integrator kompletnih telekomunikacijskih i informacijskih sistema, koji se zasnivaju na modernim tehnologijama i vlastitim tehnološkim istraživanjima.

Riječ je o renomiranoj kompaniji koja radi širom regiona. BS Telecom je lani imao prihode od preko 25 miliona KM.

Primjera radi, nedavno su dobili vrijedan posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama u Hrvatskoj vrijedan devet miliona KM.

Također su potpisali novi višemilionski ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare.

Kao trenutni vlasnik BS Telecoma navodi se BS TS iz Češke Republike. No, osnivači i prethodni vlasnici ove kompanije bili su naši ljudi, uključujući Mirzu Varatanovića koji se i dalje navodi kao direktor kompanije.

Asseco Group je “federacija” firmi koje se bave informacijskom tehnologijom i djeluje u 60 zemalja svijeta. Firme Asseco Grupe uvrštene su na Varšavsku berzu, Tel Avivsku berzu, kao i na američko NASDAQ globalno tržište kapitala.

Asseco Group nudi sveobuhvatna, vlasnička IT rješenja za sve sektore privrede. Vlastita rješenja čine oko 80 posto ukupnih prihoda od prodaje grupe Asseco. Time je Asseco Group na 6. mjestu među vodećim dobavljačima softvera u Evropi.

Gigant će BS Telecom Solutions preuzeti preko svoje regionalnog ogranka Asseco SEE.