Slovenci kod Gradiške otvorili novi pogon

0

U Čatrnji kod Gradiške danas je otvoren novoizgrađeni proizvodni pogon preduzeća “Mehanizmi B”, koje posluje u okviru slovenačke kompanije “Iskra mehanizmi”.

Otvaranju pogona površine oko 5.000 metara kvadratnih, gdje je trenutno zaposleno 160 radnika, prisustvovali su ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Direktor preduzeća “Mehanizmi B” Boban Čegar podsjetio je da ovo preduzeće danas proslavlja 17 godina rada na području Gradiške i da nakon pokretanja proizvodnje u vlastitom objektu, čija je izgradnja počela prije godinu i po dana, ima plan da povećava broj radnika.

“U narednom periodu moći ćemo da zaposlimo još ovoliko radnika koliko trenutno imamo. Trebaće nam dosta mašinskih inženjera, tehnologa, radnika u kontroli i proizvodnih radnika”, rekao je Čegar.

On je naveo da je objekat izgrađen u blizini novog graničnog prelaza jer ova kompanija 98 posto svoje proizvodnje izvozi.

Čegar je dodao da za matičnu slovenačku kompaniju “Iskra mehanizmi” proizvode depilatore, sokovnike i dijelove za eletronske uređaje, dok će za kompaniju “Kontinental” ubrzo početi da proizvode dijelove za sisteme za pranje vjetrobranskih stakala na automobilima.

Podrška izvozu

Ministar Petričević rekao je da Vlada Republike Srpske podržava prerađivačku industriju i izvozno orijentisane firme.

“Takvim firmama pružamo podršku u nabavci nove opreme i tehnologija i ta sredstva će dobiti i preduzeće `Mehanizmi B`, koje je već treći obračunski period i korisnik subvencija za uvećanje plata radnika. Ovo je prilika da razgovaramo i o drugim mogućnostima poboljšanja poslovanja”, istakao je Petrićević.

Gradonačelnik Adžić izrazio je zadovoljstvo što je slovenačka kompanija prepoznala Gradišku kao mjesto koje pruža mogućnosti za realizaciju svojih razvojnih projekata i uložila sredstava u izgradnju novog proizvodnog pogona.

On je istakao da Gradiška želi da u budućnosti formira slobodne ekonomske zone u Novoj Topoli i u Čatrnji kod novog mosta na rijeci Savi, gdje bi se otvorile mogućnosti za nove investicije stranih i domaćih kompanija.

Ćorić je podsjetio da je otvaranja firme “Mehanizmi B” prije 17 godina bilo plod dobre saradnje privrednih komora Republike Srpske i Slovenije, navodeći da su mladi ljudi u rukovodstvu i kolektivu ove firme okrenuti ka unapređenju poslovanja i ulažu u osavremenjavanje proizvodnje kako bi zadovoljili zahtjeve evropskog tržišta.

Srna