Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara 250 radnih mjesta u Hrasnici, ko je napravio “poslovno čudo” u srcu BiH, koji gigant bh. namjenske industrije nastavlja s investicijama, koliku prosječnu platu u FBiH predlaže premijer Novalić…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Tržište špedicije dobilo novog igrača: Švicarci otvorili firmu i u BiH

Grupacija Militzer&Munch, sa sjedištem u Švicarskoj, otvorila je dvije nove kćerke-firme – u Bosni i Hercegovini (Sarajevo) i u Crnoj Gori (Podgorica).

Novoosnovane kompanije, koje su započele rad krajem avgusta, jačaju mrežu na Balkanu i klijentima nude cjelokupan portfolio usluga ove njemačke transportno-logističke kuće, sa fokusom na organizovanje drumskog transporta (FTL i LTL) i carinjenje.

9. Donesi je sad Glovo u Bosni i Hercegovini

“Donesi” je prestao s isporukom u Bosni i Hercegovini, ali korisnici mogu nastaviti naručivati svoju omiljenu hranu preko aplikacije “Glovo”. Platforma za dostavu hrane “Donesi” prenijela je svoje poslovanje na “Glovo” jednog od vodećih svjetskih igrača u dostavi hrane.

“Glovo” je u maju ove godine najavio da je izvršio nekoliko akvizicija kompanija Delivery Hero group kako bi proširio svoj otisak u srednjoj i istočnoj Evropi, te je počeo blisko surađivati ​​s kompanijom na definiranju tranzicijske strategije za korisnike, partnere i kurire u Bosni i Hercegovini.

8. Prva bh. kamp prikolica kupi nagrade po sajmovima

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza, iz kompanije “Derubis yachts“, pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Evrope i svijeta. Ova kamp prikolica specifična je po mnogo čemu.

Prva bh. kamp prikolica u konkurenciji od 600 izlagača osvojila je priznanja na gotovo svim sajmovima u svijetu na kojim se pojavila.

7. Kako je jedna porodica napravila poslovno čudo usred Bosne

Kompanija Artisan iz Tešnja trenutno svojim namještajem oprema Hermèsove dućane po svijetu. Prije par dana poslali su namještaj za njihov dućan u Tokiju. Opremali su i dućane Louisa Vuittona, a prije dvije godine i jedan dio seta za američki film “Angel has Fallen” s Gerardom Butlerom i Morganom Freemanom”.

Kako je jedna porodica napravila ovo “čudo” usred Bosne, pročitajte u reportaži.

6. Najavljena izgradnja najvećeg solarnog parka na Balkanu

Delegacija “Elektroprivrede Republike Srpske”, na čelu sa direktorom Lukom Petrovićem, razgovarala je u Budimpešti sa predstavnicima kompanije LUGOS Renewables o uslovima izgradnje i finansiranju solarne foto-naponske elektrane “Trebinje jedan”.

Izgradnja solarne elektrane “Trebinje jedan”, snage 73 megavata, planirana je na Zubačkom platou nadomak Trebinja. Investicija je vrijedna više od 100 miliona KM i predstavljaće najveći solarni park na Balkanu.

5. Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM

Povećenje životnog standarda građana je jedan od najvećih fokusa Vlade FBiH, tvrdi premijer Fadil Novalić.

– Svjesni da je minimalna plata (406 KM) nedopustivo niska, naš rad smo bazirali na uspostavljanju pozitivnog ekonomskog trenda, odnosno ostvarivanju ekonomskog rasta. Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700KM – kazao je Novalić.

4. Metalske firme u BiH ruše rekorde, kako mogu poslovati još bolje

Drugi dio webinara namijenjen kompanijama iz metalske industrije pod nazivom “Rješenja za trenutne izazove kompanija BH metalske industrije – Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenima krize?“ održan je u petak u organizaciji kompanije Targer Engineering & Consulting i njemačke organizacije GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH.

Kako je rečeno, metalske firme u BiH ruše rekorde, a ponuđena su rješenja kako mogu poslovati još bolje.

3. Proizvodni kapaciteti konjičkog Igmana popunjeni do kraja godine

Proizvodni kapaciteti Igman d.d. Konjic, lidera među preduzećima namjenske industrije u BiH i regionu, popunjeni su do kraja tekuće godine, pa shodno tome u ovoj kompaniji očekuju da će 2021. za njih biti još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina.

Igman d.d. Konjic, prvak u proizvodnji malokalibarske municije, započeo je sa uvođenjem nove opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura, čime će povećati kapacitet za 50 miliona komada municije ovog kalibra.

2. Bosanac počeo sa hiljadu eura, danas ima tržni centar u Švedskoj, hotel u Turskoj i nekretnine u Sarajevu

Bosanac Jasenko Ćurovac, porijeklom iz Goražda, poznatiji pod imenom John Curovac izvan Bosne i Hercegovine, prije tri decenije je izbjegao u Švedsku i danas je nakon mnogo rada i truda uspješan biznismen koji, osim u Švedskoj, posluje još u Turskoj i u BiH.

Ima tržni centar u Švedskoj, hotel u Turskoj i nekretnine u Sarajevu, a ovo je njegova životna priča.

1. U Hrasnici se otvara 250 radnih mjesta

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur obišao je pripremne radove za proširenje proizvodnih kapaciteta firme Adana Co. u Hrasnici. Ova kompanija dobila je građevinsku dozvolu te će po završetku radova, obezbijediti do 250 radnih mjesta u ovom pogonu.

Adana Co osnovana je 1997. godine i bavi se proizvodnjom namještaja. Svoje proizvode izvoze van Bosne i Hercegovine te su njihovi klijenti uglavnom kuće koje se bave dizajnerskim namještajem.