Ryanair neće letjeti iz Tuzle, zaustavljena prodaja karata

0

Vlada Tuzlanskog kantona odbila je ove sedmice da potpiše s Ryanairom ugovor na osnovu kojeg bi ovaj niskotarifni avioprijevoznik počeo s letovima do drugog najprometnijeg aerodroma u Bosni i Hercegovini od sljedećeg mjeseca, javio je Ex-Yu Aviation News.

Aviokompanija je ranije započela prodaju karata za letove iz Weezea i Baden Badena za Tuzlu a bilo je planirano da oni započnu 2. odnosno 4. septembra. Takođe, bilo je planirano da kompanija nakon planiranog potpisivanja ugovora ove sedmice otkrije i niz novih destinacija među koji su u početku bili London Stansted i Memmingen, a kasnije Stockholm i Malta. No kantonalnoj vladi trebalo je dva mjeseca da obavijesti Ryanair da neće potpisati sporazum, sličan onome kakav je aviokompanija sklopila s lokalnim vlastima u Banja Luci iz koje trenutno leti.

Nakon ove odluke Ryanair je obustavio prodaju karata za Tuzlu. Prije samo dvije sedmice, aerodrom Tuzla najavio je kako Ryanair planira dugoročno letjeti za Tuzlu, podsjeća Ex-Yu Aviation news.

“Mi smo u raspravi oko novih destinacija. Istražujemo kako bismo identifikovali potražnju za određenim destinacijama. Ryanair je više nego dobrodošao na aerodromu Tuzla kako bi nadomjestio smanjenje letova Wizz Aira koji je uveo letove iz Sarajeva i Banja Luke“, rečeno je iz tuzlanskog aerodroma.

U međuvremenu je vlada Tuzlanskog kantona smijenila generalnog direktora aerodroma Eseda Mujačića.

Inače, tuzlanski aerodrom polako se oporavlja od tekuće pandemije koronavirusa i 75-dnevnog zatvaranja prošle godine. Wizz Air, koji ima bazu na ovom aerodromu, trenutno opslužuje četrnaest destinacija. Izvršni direktor kompanije Jozsef Varadi posjetio je ove sedmice Bosnu i Hercegovinu i sastao se sa zvaničnicima aerodroma Tuzla.

Tokom prve polovine godine aerodrom Tuzla primio je 89.326 putnika, što je pad za 25,9% u odnosu na isti period prošle godine, a pad za 67% u odnosu na 2019. godinu. „Naš cilj je da opslužimo milion putnika godišnje. Imamo kapacitet i mogućnosti. To se može postići samo kada se ukinu sve epidemiološke mjere“, rečeno je ranije iz uprave aerodroma.

D. Hadžić