Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji mladi produzetnik je spasio fabriku u Živinicama od gašenja, koja domaća firma jedina izvozi jaja u Evropsku uniju, gdje će se graditi najveći solarni park u BiH, koji grad dobija rudnik i tržni centar…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. BiH dobiva novih 18 kilometara autoceste

Bosna i Hercegovina u razdoblju koje je pred nama dobiva novih 18 kilometara moderne autoceste koja će je dodatno pozicionirati na međunarodno važnu kartu evropskih prometnih pravaca. To sa sobom, osim bržeg putovanja, otvara i brojne ekonomske perspektive.

Stanje na aktivnim gradilištima na jugu zemlje, i to na poddionicama Počitelj – Zvirovići, kao i Buna – Počitelj, pokazuje kako se planovi realiziraju utvrđenom dinamikom te se u ovom trenutku može zaključiti kako proces prometnog povezivanja ide svojim tokom bez poteškoća.

9. Agreks ponovo izvozi jaja u Evropu, gradi novi proizvodni kompleks

Jaja za industrijsku preradu, oko 300.000 komada, iz firme “Agreks” iz Donjeg Žabara ponovo su krenula ka evropskim fabrikama, nakon višemjesečne pauze. Potvrdio je to direktor firme “Agreks” Predrag Miličić, podsjetivši da je do polovine prošle godine u prah pretvoreno oko pet miliona komada jaja iz ove kompanije.

To preduzeće prvo je i jedino u BiH ispunilo sve uslove i dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase, koji je počeo u januaru prošle godine.

8. Fortuna se prodaje za 10 miliona KM

Odbor povjerilaca gračaničke Fabrike obuće Fortuna u stečaju donio je odluku o prodaji ove fabrike obuće po cijeni od oko 10 miliona KM. Iako je ovo realna procijenjena tržišna cijena, ona je daleko niža od ukupnih dugovanja Fortune, koja prelaze 40 miliona KM.

7. Sokolac: Traži se raskid ugovora sa Hamdo Group

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pisao je Vladi Republike Srpske s prijedlogom da raskinu ugovor sa kompanijom “Hamdo Group” d.o.o. iz Sokoca, zakupcem drvne industrije u preduzeću “Nova Romanija”.

Bjelica tvrdi da se raskid ugovora može smatrati svojevrsnom preventivom, kako bi se spriječilo gomilanje dugova, od isplate plata zaposlenih, povezivanja radnog staža, do plaćanja dobavljačima.

– Ozbiljni arapski investitori iskazali su ambiciju da preuzmu sokolačku drvnu industriju – napisao je Bjelica.

6. U Hercegovini se gradi vjetroelektrana od 130 miliona KM

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je u Nevesinju da izgradnje vjetroelektrane “Grebak” otvara vrata i za druge velike investicije i najavio da će na području Hercegovine uskoro biti započeto još nekoliko velikih energetskih projekata.

Đokić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem i predstavnicima njemačkog investitora, te firme “Siemens”, koja će na “Grebku” instalirati najsavremenije vjetrenjače na svijetu, izrazio zadovoljstvo kako se odvija izgradnja ove vjetroelektrane vrijedne 130 miliona KM.

5. Zeleno svjetlo za najveći solarni park u BiH

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona dobilo je saglasnost Općinskog vijeća Bosanski Petrovac za pokretanje postupka dodjele koncesije na području ove općine za solarnu proizvodnju električne energije. Ovo je potvrdio resorni ministar Nijaz Kadirić istakavši kako se radi o projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u cijeloj BiH.

– Vrijednost ukupne investicije prelazi 100 miliona maraka, a sva proizvodnja bi se izvozila. Mi ćemo ići u izmjenu Zakona o koncesijama da u cijelosti ispoštujemo zakonske obaveze u proceduri dodjele ove koncesije, a biće raspisan i međunarodni javni poziv – istakao je Kadirić.

4. Industrijska proizvodnja u BiH konačno raste

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u februaru 2021. u poređenju sa januarom 2021. bilježi rast za 3,3 posto.

U februaru 2021. u poređenju sa februarom 2020. industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini, kalendarski prilagođena, bilježi rast za 7,1 posto.

3. Načelnici dogovorili zajedničke investicije: Tunel će približiti Goražde i Pale

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović dogovorili su na sastanku na Palama realizaciju zajedničkih investicija, prije svega projekta gasifikacije, koji bi trebao da bude završen u naredne četiri godine.

Jugović je rekao novinarima da se nada će u naredne četiri godine biti realizovan projekat gasifikacije opštine Pale i Kantona Goražde, te nastavljene zajedničke aktivnosti.

Jugović je naveo da su na sastanku razgovarali i o izgradnji tunela, koji bi preko Pala Goražde približio Sarajevu.

2. Bugojno dobija rudnik i veliki tržni centar

U Bugojnu se gradi određeni broj poslovno-stambenih prostora. To nas je i sačuvalo da ne padnemo sa budžetom u ovo vrijeme pandemije Covid-19, kaže Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.

Dodaje da sve više privrednika, ali i običnih ljudi traži stanove i poslovne prostore u Bugojnu, što pokazuje da je ovo grad u kojem je poželjno živjeti. On je naglasio da bi Bugojno uskoro, posredstvom JP Elektroprivreda BiH, trebalo dobiti rudnik uglja.

Prema njegovim riječima, firma Robot planira do kraja godine izgraditi veliki centar. Zatražena je urbanistička dozvola, a trebao bi imati stotinu zaposlenih.

1. Mladi preduzetnik spasio fabriku keksa u Živinicama od gašenja

Dok zbog pandemje bilježimo negativne priče iz oblasti privrede, iz Živinica stiže jedna pozitivna. Mladi preduzetnik spasio je fabriku od gašenja, sačuvao postojeća i otvorio nova radna mjesta. Na ovaj potez usudio se kaže, jer želi ostati u svojoj zemlji.

Uz pomoć roditelja, 29- godišnji Senad Mulabdić otkupio je fabriku keksa pred gašenjem i u jeku pandemije počeo sa radom. Do danas, ne samo da je sačuvao radna mjesta, nego je i uposlio dva nova radnika.

–  Mi smo došli, pogledali ove mašine koje su bile u ponudi. Nama se svidio potencijal koji smo vidjeli i jednostavno željom da se ostane u BiH i da se privređuje ovdje, to smo odlučili i evo gazimo polako na domaće tržište – rekao je Senad Mulabdić, vlasnik fabrike keksa u Živinicama.