Agreks ponovo izvozi jaja u Evropu, gradi novi proizvodni kompleks

0

Jaja za industrijsku preradu, oko 300.000 komada, iz firme “Agreks” iz Donjeg Žabara juče su ponovo krenula ka evropskim fabrikama, nakon višemjesečne pauze.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor firme “Agreks” Predrag Miličić, podsjetivši da je do polovine prošle godine u prah pretvoreno oko pet miliona komada jaja iz ove kompanije.

To preduzeće prvo je i jedino u Republici Srpskoj i BiH ispunilo sve uslove i dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase, koji je počeo u januaru prošle godine.

Miličić je rekao da su polovinom prošle godine uslovi za izvoz bili otežani pa je plasman zaustavljen.

– Tržišne prilike, odnosno niske cijene koje su fabrike u Hrvatskoj, gdje smo izvozili, nudile stale su na put izvozu, koji nakon nekoliko mjeseci nastavljamo. Tržište se postepeno stabilizuje, tako da prvi šleper iz “Agreksa” kreće u Hrvatsku. U ovoj, prvoj ovogodišnjoj pošiljci, izvozimo 302.400 komada jaja – rekao je Miličić.

Podsjetio je da je plasman jaja za preradu veoma značajan jer se na taj način oslobađaju tržišnog viška, a kako na domaćem tržištu nema fabrike za preradu, jedina opcija je izvoz.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja “B” kategorije BiH je od Evropske komisije dobila u julu 2019. godine.

Zbog zahtjevnih procedura plasman jaja za industrijsku preradu nije bio moguć sve do sredine januara prošle godine.

Bezkavezni sistem

Predrag Miličić je ranije rekao da “Agreks” sprema novi kompleks na području opštine Šamac, koji bi trebalo da bude otvoren u posljednjem kvartalu ove godine.

Riječ je o proizvodnji konzumnih jaja u bezkaveznom sistemu držanja kokošaka.

Ovaj sistem se sada organizuje i u evropskim zemljama, a plan je da u tom novom sistemu bude oko 150.000 kokošaka.