U Hercegovini se gradi vjetroelektrana od 130 miliona KM

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Nevesinju da izgradnje vjetroelektrane “Grebak” otvara vrata i za druge velike investicije i najavio da će na području Hercegovine uskoro biti započeto još nekoliko velikih energetskih projekata.

Đokić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem i predstavnicima njemačkog investitora, te firme “Siemens”, koja će na “Grebku” instalirati najsavremenije vjetrenjače na svijetu, izrazio zadovoljstvo kako se odvija izgradnja ove vjetroelektrane vrijedne 130 miliona KM.

Najveća investicija dosad u Nevesinju

On je naveo da je na području Nevesinja na nekoliko mjesta moguće raditi vjetroparkove slične snage što će biti nove važne investicije.

– Ova investicija je najveća koja je ikada realizovana na području Nevesinja. Lokalna zajednica imaće prihode od oko milion maraka od koncesione naknade u toku jedne godine kada vjetroelektrana bude u stalnom radu – rekao je Đokić.

Novi projekti

On je naveo da će u narednom periodu u Hercegovini biti uspješno realizovani projekti iz oblasti solarne, vjetroenergije i hidroenergije.

– U narednim mjesecima pristupićemo ugovaranju i definisanju partnerstava za druge energetske objekte – naglasio je Đokić.

Direktor Vjetroelektrane “Grebak” Admir Rahimić rekao je da projekat ide po planu i da je zadovoljan dinamikom radova.

Korist za cijelu zajednicu

– Radimo mnoge projekte na zapadu i ovaj projekat ne zaostaje za njima. Ovaj projekat može biti signal ostalim investitorima. Od vjetroparka `Grebak` neće korist imati samo investitor i opština Nevesinje već cijeli region – naglasio je Rahimić.

On je podsjetio da je riječ o vjetroelektrani od 66 megavata instalisane snage, te da je vrijednost projekta oko 65 miliona eura.

Na Vjetroelektrani “Grebak” biće instalirana najnovija “Siemensova” tehnologija i turbine od 6,6 megavata snage.

Predsjednik uprave “Siemens Gamesa Renewable Energy” Stjepan Čerkez rekao je da će nova tehnologija donijeti mnoge prednosti.

Nova tehnologija

– Nova tehnologija donosi bolju finansijsku sliku projekta, bolju profitabilnost. Turbina će biti zadnje čudo tehnologije. Biće određenih izazova na projektu kojih smo unaprijed svjesni i koje već sada rješavamo – rekao je Čerkez.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je na današnjem sastanku konstatovano da se projekat odvija po planu i da će Vjetropark “Grebak” biti na mreži do kraja 2022. ukoliko se ne dogodi neko čudo.

– Ova investicija će donositi svake godine milion maraka u budžet opštine. To bi nam otvorilo neke nove mogućnosti. U Nevesinju je na još nekoliko lokacija predviđena izgradnja vjetroparkova. Uz hidroenergiju i solarnu energiju naša opština bi izašla iz reda nerazvijenih opština i pružila mogućnost ulaganja i drugim investitorima – rekao je Avdalović.

Radovi na izgradnji Vjetroelektrane “Grebak” počeli su u decembru prošle godine, a plan je da bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje do kraja 2022. godine.

Srna / D.H.