Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U koja dva bh. grada turski investitori žele graditi fabrike namjenske industrije, ko je lider na tržištu osiguranja u FBiH, koji je vodeći izvozni proizvod BiH, ko želi u BiH vaditi litijum za kojim u svijetu vlada pomama…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Džambić s načelnikom Konjica: Predstavio planove kompanije Bingo

Delegacija kompanije “Bingo” Tuzla koju je predvodio vlasnik Senad Džambić, boravila je u Konjicu, gdje se sastala sa načelnikom Osmanom Ćatićem.

Tokom sastanka predstavnici Općine Konjic i kompanije “Bingo” razmijenili su informacije o planovima koji se odnose na dalji razvoj grada i općine. Konstatovano je da postoji spremnost za uzajamnu uspješnu saradnju u budućem periodu.

9. Uz podršku vlade Bema nabavila 32 moderne mašine

U banjalučku Tvornicu obuće “Bema” stigle su 32 moderne mašine za potrebe proizvodnje, a nabavku nove opreme sa 22.000 KM sufinansirali su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva.

Nabavka opreme je sufinansirana u skladu sa javnim pozivom za dodjelu sredstava privrednim subjektima za podršku u industrijskim projektima u uslovima poslovanja izazvanim pandemijom virusa korona.

8. Adnan Tiro: Od freelancera do poduzetnika

Adnan Tiro, 28-godišnji magistar mašinstva iz Kaknja i njegovo preduzeće Solvio d.o.o su dokaz da trud i rad, uz odgovarajuću podršku, daju izvrsne rezultate. Adnanova želja da postane poduzetnik i radi za sebe je njegov studentski san.

Danas Adnanova firma Solvio d.o.o. uglavnom radi sa međunarodnim tržištem, a bavi se industrijskim i produkt dizajnom, te mašinskim konstrukcijama.

7. Slovenci u BiH žele vaditi rudu za kojom u svijetu vlada pomama

Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, uložilo je milione maraka u osnivanje preduzeća za rudarstvo “Rudnik litijuma” u Laktašima, a koje će se baviti istraživanjem i eksploatisanjem rude litijuma na istoku BiH.

O ozbilnosti njihovih planova najbolje govori podatak da su kao osnivački kapital uplatili 11,8 miliona maraka. Preko ovog preduzeća će tražiti koncesije za istraživanje ovog, u svijetu veoma traženog metala koji se koristi u proizvodnji baterija.

6. Poslodavci za primjer: Firma poklonila stan radnici koja ide u penziju

Da još ima poslodavaca kojima je požrtvovan i vrijedan radnik zlata vrijedan svjedoči gotovo nevjerovatan primjer iz Bijeljine, gdje je jedno građevinsko preduzeće radnicu u penziju ispratilo poklonivši joj stan. Iako se mnogi radnici danas ne mogu pohvaliti dobrim uslovima rada i platom, Desa Modraković ima drugačiju priču.

– U građevinskom preduzeću “Tehnika inžinjering” radila sam punih 18 godina, a s obzirom na to da sam navršila 40 godina radnog staža, stekla sam uslove za penzionisanje. U ovoj firmi predano sam radila, jer se samo tako i može raditi u ovakvom kolektivu – priča Desa, koja ni slutila nije da će radni vijek završiti sa neizmjernom srećom.

5. Tržište osiguranja u FBiH: Ko raste, ko pada, koji novi lider se rađa

Osiguravajuća društva iz Federacije lani su ostvarila premiju od 529 miliona KM, što je blagi pad za oko tri miliona u odnosu na godinu ranije. Najveću premiju od oko 69 miliona imalo je Adriatic osiguranje, a slijede Sarajevo osiguranje sa oko 65 miliona KM, Euroherc sa 62,5 i Uniqa sa 62,1 milion maraka, od ukupno 11 aktivnih društava.

Procentualno najveći rast od 17,5 posto imalo je ASA osiguranje. Najveći pad premije od 28,3 posto imalo je Croatia osiguranje. Trenutno najvažniji događaj na tržištu je najavljeno partnerstvo ASA i Central osiguranja.

4. Igman planira proizvodnju novih kalibara

Kompanija Igman iz Konjica lider je domaće namjenske industrije, a trenutno upošljava 1.328 radnika. Proizvodnja je izvozno orjentisana gotovo 95 posto.

“Imamo svoje mjesto u svijetu i mislimo da smo visoko kotirani među pet u regiji. Planiramo zanoviti opremu koja je u dobrom stanju ali što se tiče godišta poprilično je stara. Planiramo proizvodnju novih kalibara”, rekao je Đahid Muratbegović, direktor privrednog društva Igman Konjic.

To bi značilo nove investicije i nova zapošljavanja.

3. Namještaj je No. 1 izvozni proizvod BiH u 2020.

Prošle godine došlo je do pada izvoza i uvoza u Bosnu i Hercegovinu, što je posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa. Prema klasifikaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, svi proizvodi koji se izvoze i uvoze klasificirani su u stotinjak kategorija.

Prošle godine najveći izvoz iz BiH ostvaren je u kategoriji namještaj, posteljina, madraci i slični proizvodi, piše BiznisInfo. Riječ je o grani industrije koja je sve dominantnija u BiH.

2. Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH

Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini. Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu.

Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizirao u poslovnoj zoni grada. Projekat je vrijedan 70 miliona maraka, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije, objavljeno je ranije iz Grada Živinice.

Dolazak investicije rezultat je posjete premijera FBiH Fadila Novalića, koji je prilikom zadnjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije iz ove zemlje, što će izvjesno je rezultirati i implementacijom ovog značajnog projekta. Novalić kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

1. Bajić: Otvaranje baze u Sarajevu značilo bi puno za aerodrom ali i za cijeli turistički sektor

Moguće je da u narednom periodu jedna aviokompanija koja uspješno posluje na području cijele Evrope otvori svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

– Vezano za Javno obavještenje za podnošenje prijedloga za otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u periodu 2021. – 2023. godina, jedna aviokompanija je dostavila ponudu u predviđenom roku i trenutno su u toku pregovori oko uspostavljanja baze. Tek po okončanju istih znati ćemo da li će doći do uspostavljanja baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo – kazao je v.d. direktora aerodroma Alan Bajić za BiznisInfo.

Navodi kako je riječ o kompaniji koja nije nepoznata na ovim prostorima, ima dosta širok dijapazon destinacija, respektabilnu flotu i  uspješno posluje na području cijele Evrope. Otvaranje baze u Sarajevu bilo bi veoma značajno za aedrodrom ali i za cijeli turistički sektor.