Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji svjetski građevinski giganti se bore za veliki posao u BiH, koja njemačka kompanija investira u Cazin, za koju dionicu autoputa je raspisan tender, koje domaće kompanije šire proizvodnju…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Sarajevska kompanija predstavila novu CNC mašinu vlastite proizvodnje

Ove sedmice je u prostorijama Centra za edukaciju i prekvalifikaciju upriličeno puštanje u rad petoosne CNC mašine koja je napravljena u sklopu USAID-ovog projekta WHAM.

Mašinu je proizvela sarajevska kompanija “Dizart” koja bez obzira na pandemiju korona virusa i ove godine ima više od 80 posto izvoza za Irsku, Englesku i druge zapadno – evropske zemlje, a nedavno su povećali ponudu.

  1. Kompanije iz Banjaluke, Praga i Beograda pred ugovorom za nadzor gradnje Bloka 7 TE Tuzla

Konzorcij kompanija IG Banjaluka, Škoda Praha iz Češke i SGS Beograd prošao je proces pretkvalifikacije za nadzor gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, izvještava BiznisInfo. 

Ova odluka Elektroprivrede BiH je rezultat pretkvalifikacije u ograničenom postupku javne nabavke usluga Nadzornog organa – Inžinjera nad realizacijom EPC ugovora za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla (I faza).

Konzorciju će se po konačnosti odluke dostaviti tenderska dokumentacija i uputiti poziv za dostavljanje ponude za nabavku predmetnih usluga.  

  1. Američki, kineski i turski giganti u borbi za posao od 1,3 milijardu KM

Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić izjavio je da bi do polovine naredne godine trebalo da bude potpisan ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji autoputa od Vukosavlja do Rače, što otvara mogućnost da te dionice na sjeveru BiH budu izgrađene do 2025. godine, kako je i planirano.

Topić je podsjetio da je na javni poziv za izgradnju autoputa, podijeljenog u tri lota, dostavljeno deset prijava, te da je interes pokazalo sedam kineskih, dvije turske i jedna tursko-kineska kompanija. Napomenuo je da je procijenjena vrijednost projekta 1,35 milijardi KM.

Pored deset pomenutih kompanija, Topić je naveo da se ušlo u pregovore sa američkom kompanijom “Behtel”, koja nastupa zajedno sa turskom kompanijom “Enka”, a koje finansijski prate američka i engleska agencija za finansiranje izvoza – DFC i UKF.

  1. Milionski izvoznik iz Lukavca u velikim projektima

Od 1999. godine u Lukavcu egzistira kompanija FEN koja se bavi proizvodnjom kompletnog sistema ležaja za spavanje. Cijelu proizvodnju izvoze na tržište Evropske unije. Trenutno upošljavaju 380 ljudi, a u narednom periodu planiraju i povećanje broja zaposlenih. Ono što je važno za FEN reći jeste da će novim kreditom omogućit upošljavanje novih 50 radnika.

  1. Njemački gigant zabilježio rekordnu proizvodnju u Tešnju

Da vrijeme krize zbog pandemije ne mora značiti i pad poslovnih aktivnosti potvrđuju u kompaniji Mann Hummel u Tešnju. Kompanija je tržišni lider u proizvodnji filtera, između ostalog za automobilsku industriju.

Oko 700 radnika kompanije Mann Hummel iz Tešnja su na kolektivnom godišnjem odmoru, nakon što su, uprkos svim izazovima rada u uvjetima panedmije, uspjeli ostvariti zadati poslovni cilj.

– Kad je u pitanju promet, ove godine postići ćemo rekord, a to je cifra od 40 miliona eura. Nama su išle u korist određene okolnosti na tržištu – kaže Mahmut Galijašević, generalni direktor Mann+Hummel BA.

  1. Federacija obnavlja naftni terminal u Bihaću

Operator Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za terminal tečnih naftnih derivata Bihać u Ribiću.

Kontinentalni terminal Bihać, koji je predmet razmatranja u ovom zahtjevu za izdavanje okolinske dozvole, nalazi se u bihaćkom naselju Ribić.

U sklopu terminala nalazi se skladište naftnih rezervi tekućih goriva. Ukupna zapremina rezervoarskog prostora je 18.300 m3. Terminal nije u funkciji duže od 10 godina.

  1. Velika investicija u Cazinu: Svjetski poznata kompanija ulazi u Poslovnu zonu Ratkovac

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i direktor Asta Bosnia d.o.o. Frederik Metlewicz potpisali su kupoprodajni ugovor o prodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac. Riječ je o zemljištu ukupne vrijednosti oko 580.000 konvertibilnih maraka odnosno površine od 50 dunuma na kojem austrijska kompanija ASTA Energy Transmission Componens počinje izgradnju svojih fabričkih postrojenja u narednih nekoliko godina.

Inače, ASTA je kompanija koja se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, a svoju proizvodnju za auto industriju u Poslovnoj zoni Ratkovac pokrenuće u punom zamahu s obzirom da za ovu investiciju planira više od 23 miliona konvertibilnih maraka.

  1. Raspisan još jedan tender: Uskoro još brže do mora

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je tender za još jednu dionicu Koridora 5C kroz BiH, tačnije kroz Hercegovinu. Riječ je o dionici Mostar Jug – Tunel Kvanj koja je duga 9,2 kilometra, piše BiznisInfo. 

Tender je otvoren od 23. decembra do 22. februara naredne godine. Izbor izvođača provest će se kroz dvije faze.

  1. Prije 10 godina počeli su s jednom Škodom i jednim računarom: Danas su jedna od najvećih građevinskih firmi u BiH

Kompanija Baupartner iz Lukavca ove godine završila je radove na nekoliko impresivnih objekata u BiH i regiji, među kojima su Bingo City Centar Sarajevo i objekat COVD bolnice u Batajnici u Srbiji koji je izgrađen u rekordnom roku. Osnivači kompanije prisjetili su se svojih početaka i opisali put koji su otada prešli uz posebnu zahvalnost uposlenima.

– Prije tačno 10 godina počeli smo sa radom u iznajmljenom prostoru od 28 m2 na Stupinama u Tuzli, tada dva golobrada mladića (Adam i Admir), jedan računar, jedna Škoda Octavia, jedan posuđeni stari fax i puno znanja, poštenja i volje za uspjehom – kazali su povodom desetogodišnjice poslovanja, a ostatak priče možete pročitati OVDJE.

  1. Yavuz izgradio novi pogon i povećao izvoz za 100 posto

Radovi na novoj proizvodnoj hali kompanije Yavuz u Brčkom u završnoj su fazi. Okončanje radova na novom objektu lidera u proizvodnji PVC profila koji se koriste u proizvodnji PVC stolarije očekuje se u januaru sljedeće godine.

– Hala se sastoji od 5.760m2 zatvorenog prostora koji će se koristiti za proizvodnju PVC profila, kao i za lager roba – kazao je za BiznisInfo direktor proizvodnog pogona Amer Hamidović.

Vrijednost ove investicije, uključujući i nove mašine za proizvodnju, iznosi oko 4 miliona KM i dolazi iz vlastitih sredstava kompanije odnosno bez kreditog zaduženja.

Novi pogon donijet će i nova radna mjesta.