Izgradili novi pogon i povećali izvoz za 100 posto

0

Radovi na novoj proizvodnoj hali kompanije Yavuz u Brčkom u završnoj su fazi. Okončanje radova na novom objektu lidera u proizvodnji PVC profila koji se koriste u proizvodnji PVC stolarije očekuje se u januaru sljedeće godine.

– Hala se sastoji od 5.760m2 zatvorenog prostora koji će se koristiti za proizvodnju PVC profila, kao i za lager roba – kazao je za BiznisInfo direktor proizvodnog pogona Amer Hamidović.

Vrijednost ove investicije, uključujući i nove mašine za proizvodnju, iznosi oko 4 miliona KM i dolazi iz vlastitih sredstava kompanije odnosno bez kreditog zaduženja.

Novi pogon donijet će i nova radna mjesta.

Nova zapošljavanja

– Trenutno proizvodni pogon zapošljava 130 radnika, a povećanjem proizvodnje planiramo zaposliti novih 30 radnika – kazao nam je Hamidović.

Iako je iza nas godina u kojoj je ekonomiju pogodila nezapamćena kriza, za Yavuz je ona bila i više nego uspješna.

Zabilježili su rast izvoza od 100 posto u odnosu na prošlu godinu a nastavak pozitivnog trenda očekuju u 2021. godini.

– Očekujemo porast izvoza u 2021. za još 50 posto – kazao je Hamidović.

Inače, novi objekat je nastavak investicionog ciklusa koji je Yavuz započeo proteklih godina kada su najavljeni novi pogoni i proširenje postojećih u Brčkom, Živinicama, Lukavcu i Sarajevu.

Iz BiH na svjetsko tržište

Kompanija koja ove godine obilježava 15 godina poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine od osnivanja do danas svake godine povećava prodaju i izvoz za 30 posto.

Osim u Bosni i Hercegovini, Yavuz radi i u Srbiji gdje ima otvorene objekte u Malom Zvorniku, Beogradu i Novom Pazaru.

Svoje proizvode, proizvedene u BiH, izvozi u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Rumuniju, Makedoniju, Njemačku, Tursku, Nigeriju, Alžir, Tajland i druge zemlje svijeta.

B. Š.