Velika investicija u Cazinu: Svjetski poznata kompanija ulazi u Poslovnu zonu Ratkovac

0

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i direktor Asta Bosnia d.o.o. Frederik Metlewicz potpisali su kupoprodajni ugovor o prodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac.

Riječ je o zemljištu ukupne vrijednosti oko 580.000 konvertibilnih maraka odnosno površine od 50 dunuma na kojem austrijska kompanija ASTA Energy Transmission Componens počinje izgradnju svojih fabričkih postrojenja u narednih nekoliko godina.

Inače, ASTA je kompanija koja se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, a svoju proizvodnju za auto industriju u Poslovnoj zoni Ratkovac pokrenuće u punom zamahu s obzirom da za ovu investiciju planira više od 23 miliona konvertibilnih maraka.

– Ovo nije veliki dan samo za našu lokalnu zajednicu nego i za našu državu jer, svako radno mjesto i svaka fabrika su bitni, a ova investicija svakako je jedan itekako značajan iskorak. Naime, s ovim i naša Poslovna zona nastavlja svoj puni razvoj, a s obzirom na činjenicu da bi ovdje uskoro trebalo biti zaposleno i oko dvije stotine radnika u narednih nekoliko godina, moglo bi se kazati da počinje jedna sasvim nova faza u privrednom razvoju Grada Cazina – istaknuo je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

Potpisan ugovor o prodaji parcele

Nova investicija u Poslovnoj zoni Ratkovac realizira se prema planu aktivnosti što je za investitore od velike važnosti.

– Današnje potpisivanje ugovora prilika je da se zahvalimo gradskoj upravi i svim ostalim saradnicima na ovom projektu na susretljivosti, profesionalnom odnosu i otvorenosti za poslovne projekte kakav je ovaj. Nadam se da će naša saradnja i budućnosti biti jednako uspješno nastavljena, na obostrano zadovoljstvo – rekao je Frederik Metlewicz, direktor Asta Bosnia.

Kompanija je već zaposlila prve radnike koji počinju s obukom u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini Poslovne zone Ratkovac u kojoj uskoro počinje izgradnja objekta ukupne površine 20.000 kvadratnih metara, a cijeli projekat će se razvijati u nekoliko faza u narednih tri do pet godina.