Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bosna i Hercegovina definitivno nije samo zemlja jeftine radne snage, a najbolji primjer za to su mladi stručnjaci iz Tuzle koji su vlastitom pameću izgradili firmu koju je preuzela grupacija britanskog milijardera Ričarda Brensona. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih vijesti i događaja kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Turci povećali udio u Pobjedi rudet

Turska firma Kirlioglu Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi kupila je paket od 12,4 posto dionica firme Pobjeda rudet Goražde koja se bavi proizvodnjom eksploziva za 2,6 miliona KM. Time su Turci povećali svoj udio u goraždankoj firmi na oko 86 posto.

  1. Regeneracija se širi na region

Kompanija Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša nastavlja sa razvojem svog poslovanja u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije. Iz kompanije su najavili da vrlo brzo počinju sa radom podružnice kompanije u Srbiji i Crnoj Gori. Riječ je o vodećoj bh. kompaniji iz oblasti proizvodnje i instaliranja uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izradu vodovodnih sistema. 

  1. Intral kupio pogon Aide

Pogon Fabrike obuće “Aida” u stečaju Tuzla prodan je po cijeni od 3,5 miliona KM što je znatno manje od dugovanja koje ova firma ima prema povjeriteljima. Do sada je održano desetak neuspjelih prodaja s različitim iznosom cijene, a tuzlanski pogon kupio je “Intral BiH” koji se već nalazi u “Aidinim” pogonima i koji je investirao u njihovu obnovu.

  1. Kalcedonija korak bliže investiciji u Prijedor

Italijanski modni div Kalcedonija (Calzedonia) korak je bliže velikoj investiciji u Prijedor, nakon što je gradska Skupština ove sedmice usvojila Nacrta regulacionog plana „Aerodrom 4“. Naime, predviđeno je da italijanska kompanija upravo u zoni „Aerodrom 4“ gradi vlastite proizvodne pogone za proizvodnju odjevnih predmeta. Kalcedonija planira da investira 25 miliona eura.

  1. Investicija od 5 miliona KM u Žepču

Žepačka firma Armani trade d.o.o. obavila je i posljednje pripreme i ovih dana krenut će u realizaciju projekta vrijednog 5 miliona maraka. Ova kompanija u narednih godinu dana izgradit će i u upotrebu pustiti kompleks od dva nova objekta na parceli površine 5.800 metara kvadratnih. Radi se o domu za smještaj starijih osoba površine 3.700 i poslovnoj zgradi površine 1.000 metara kvadratnih.

Ričard Brenson

  1. Amko ulazi u sektor građevinarstva

Vlasnik kompanije Amko komerc Muamer Aleta najavio je da ova bh. kompanija kreće i sa investicijama u oblasti građevinarstva.

– U narednom periodu planirali smo nekoliko investicijskih projekata, a posebno bih izdvojio izgradnju poslovno-stambene zgrade na Markalama. Ovim projektom kompanija Amko komerc kreće sa realizacijom investitorskih aktivnosti i u oblasti građevinarstva – rekao je Aleta.

  1. Integral pred novim projektom u Hrvatskoj

Kompanija “Integral” iz Banjaluke dala je najbolju finansijsku ponudu za gradnju dionice nove brze ceste preko Pelješca, koja je dio projekta spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje. “Integral” bi 12,04 kilometra brze ceste od Sparagovića do Duboke sagradio za 401,54 miliona kuna (106.388.089 KM), uključujući PDV.

  1. Rezanje kamata u mikrokreditnom sektoru

Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH, barem neke od njih, morat će rezati kamatne stope na kredite, ako bude usvojen zakon koji predlaže Vlada Federacije. Vlada je u maju prihvatila Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama, i on je poslat u Parlament na usvajanje. Kamate po ovom zakonu neće moći biti više od 30 posto veće od prosjeka u mikrokreditnom sektoru.

  1. BiH dobija još dvije fabrike vode

Vlada RS dodijelila je koncesiju preduzeću “Studenac” iz Gradiške za eksploataciju podzemne vode u Kozarskoj Dubici, dok je firma “D&D” iz Broda dobila isti posao na području te lokalne zajednice. Investicija u Kozarskoj Dubici procijenjena je na dva miliona, a u Brodu na milion maraka. Koncesija je firmama dodijeljena na period od 30 godina.

  1. Ričard Brenson preuzeo firmu u BiH

Britanski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) preuzeo je tuzlansku firmu “Piksel Interactive” koja zapošljava oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio Mirza Salkić, generalni menadžer firme Virgin Pulse d.o.o. Tuzla, kako se zove tuzlanska firma nakon što je pripojena Brensonovoj grupaciji.