Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko gradi novu fabriku u Hercegovini, a ko u Velikoj Kladuši, koja firma će dobiti novi veliki terminal u Banjaluci, koja domaća kompanija cvjeta i zapošljava i tokom krize…

ProCredit Bank i BiznisInfo donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Podravka će u Hercegovini proizvoditi 10.000 tona paradajza

U Kruševu kraj Mostara ove sedmice je polaganjem kamena temeljca svečano označen početak izgradnje “Podravkine” tvornice za preradu paradajza. Kamen temeljac položili su Dragan Čović, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, te Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke. Pucar je rekao da sljedeće godine očekuje proizvodnju 10.000 tona.

  1. Indirektni porezi u maju manji za 31,8 posto

Indirektni porezi u BiH u maju su pali za 31,8 posto. U maju 2020. godine prikupljeno je 487 miliona KM indirektnih poreza što je za 228 miliona KM manje u odnosu na maj 2019. godine.

Ako bismo izračunali procentualno, ispostavit će se da je pad indirektnih poreza u maju 31,8 posto. Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2020. godine iznosili su 2 milijarde i 880 miliona KM i manji su za 325 miliona KM ili 10,14 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

  1. Konzum otvorio novu prodavnicu u Mostaru

Konzum je ove sedmice otvorio novu prodavnicu u Mostaru, na adresi Mile Budaka 109A, koja se prostire na više od 150m²  prodajne površine i zapošljava 6 zaposlenika. Nova prodavnica je prilagođena obavljanju svakodnevne  kupovine.

  1. Uskoro kreće proizvodnja u Lasti

Cvijet Hercegovine uskoro će ponovno mirisati na kekse i vafle. Potvrdio je to Petar Ćorluka, vlasnik grudske ”Violete” koji je kupio čapljinsku ”Lastu” i bez obzira na pandemiju koronavirusa ostao ustrajan u pokretanju nekadašnjeg giganta u kojeg će ove godine uložiti punih 20 miliona KM.

  1. Meridian gradi veliki terminal u Banjaluci

Kompanija za transport i logisitiku Meridian 1. juna je započela radove na pripremi terena za izgradnju modernog robno carinskog terminala u Banjaluci. Planirani objekt se sastoji od upravne zgrade, modernog skladišnog prostora korisne površine od 6.421 m², te parking prostora i ostalih površina potrebnih u savremenoj logistici i transportu. Parcela se nalazi u Lazarevu (Delića njiva) na površini od oko 32,500 m². Završetak radova je predviđen za kraj marta 2021.

  1. Broj studenata u BiH za dvije godine smanjen za 15,7 posto

U školskoj 2019/2020. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar upisano je 79.886 studenata. U školskoj 2017/2018. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar bilo je upisano 94.827 studenata. To će reći da je BiH za dvije godine izgubila 14.941 studenata, odnosno čak 15,7 posto ove populacije.

  1. Moratorij za kredite u FBiH produžen za dva mjeseca

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) produžila je moratorijum na kredite za još dva mjeseca iako je Vlada proglasila prestanak prirodne nesreće, rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić. Mahmuzić je naveo da je odluka o produženju moratorijuma, kojom se daje dodatni prostor klijentima i bankama, usvojena 28. maja.

  1. “Kolmix” Velika Kladuša 1. avgusta otvara novu fabriku

Firma Kolmix iz Velike Kladuše, koja ima 28 uposlenih je domaći brend, koji se od 1998. godine bavi proizvodnjom juha i začina. Zastupljena je na tržištu 10 europskih država. Od 1. augusta 2020. otvara novu savremenu fabriku na oko 3.000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa EU regulativama.

  1. Bh. firma Ministry of Programming cvjeta tokom krize

Veliki broj kompanija u Bosni i Hercegovini suočava se s velikim problemima u poslovanju i padom prihoda usljed krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, a mnogi su bili prinuđeni podijeliti i otkaze. No, ima i svijetlih primjera, a jedna takva kompanija je Ministry of Programming. Riječ je o jednoj od najuspješnijih domaćih IT kompanija, koja je i tokom posljednje krize nastavila s razvojem te uposlila 17 novih radnika. 

–  Sreća, pozicioniranje, dobre odluke i naporan rad doveli su nas u situaciju da smo apsolutno napredovali tokom krize Covid-19 – objavili su na svojim društvenim mrežama iz kompanije Ministry of Programming.

Posljednjih nekoliko mjeseci, kako dodaju, zaposlili su 17 novih ljudi (za stalno i pripravnika) i nastavljaju dalje, što znači da su u potrazi za još novih djelatnika.

  1. Autoindustrija u krizi: Svaki dan zastoja u BMW-u i Audiju zaustavlja i pogone u BiH

Bh. kompanije koje rade za automobilsku industriju u najvećoj mjeri oslanjaju se na lance dobavljača evropskih proizvođača automobila. Krah autoindustrije u Evropi uzrokovan pandemijom koronavirusa stoga je uzeo danak i kada je u pitanju poslovanje bosanskohercegovačkih kompanija koje su doživjele pad narudžbi i suočile se sa izazovom da održe poslovanje i radna mjesta u nezapamćenom ekonomskom potresu.

O ovoj temi za BiznisInfo su govorili najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti, a više o tome pročitajte OVDJE