Kolmix 1. avgusta otvara novu fabriku

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Sarajevu održao sastanak s direktorom firme Kolmix iz Velike Kladuše Nedžadom Mezildžićem.

Firma Kolmix, koja ima 28 uposlenih je domaći brend, koji se od 1998. godine bavi proizvodnjom juha i začina. Zastupljena je na tržištu 10 europskih država.

Od 1. augusta 2020. otvara novu savremenu fabriku na oko 3.000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa EU regulativama.

Ministar Dedić je čestitao direktoru na postignuti rezultatima, te naglasio da je izuzetno važno što sirovine koje ova firma koristi imaju uglavnom bh. porijeklo, kao i da pored otežanih uslova poslovanja nastavlja sa investicijama.

– Podrška domaćoj proizvodnji je jedan od prioriteta Vlade Federacije BiH. Inicirali smo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, u procentu od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine i ona se primjenjuje od 1. juna. Pored podrške u okviru modela ruralnog razvoja gdje potičemo izgradnju, opremanje i nabavku opreme u sektoru prehrambene industrije, kao ministarstvo u narednom periodu nastavit ćemo rad na što boljem povezivanju domaćih proizvođača s prerađivačima kako bi otvorili veće mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi, a time i osigurali kvalitetnu domaću sirovinu za našu prehrambenu industriju – kazao je ministar Dedić.