Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Pojedine bh. kompanije nastavljaju s investicijama ili novim zapošljavanjima uprkos krizi. Veliki broj domaćih kompanija brzo se preorjentisao na proizvodnju maski i druge zaštitne opreme za domaće, ali i strano tržište.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Bingo privodi kraju izgradnju još jednog objekta

Iako u uslovima vanrednog stanja i intenzivnog provođenja aktivnosti koje su usmjerene na sprečavanje širenja virusa korona, u Kozarskoj Dubici nastavljena je realizacija nekoliko važnih infrastrukturnih projekata i investicija, koje su u završnoj fazi, rekao je načelnik Radenko Reljić.

Prema njegovim riječima, tiho i bez medijske pažnje, privodi se kraju izgradnja poslovnog objekta kompanije “Bingo” na lokaciji nekadašnje Tekstilne industrije “Knežopoljka”.

  1. “Jumko” dnevno sašije 5.000 zaštitnih maski

Proizvodni pogon “Jumko” iz Drvara dnevno sašije 5.000 zaštitnih maski, koje plasiraju na domaće tržište, rekao je direktor pogona Stamenko Korićanac. Korićanac je naveo da je potražnja za maskama ogromna i da rade u punom kapacitetu u dvije smjene. U proizvodnom pogonu “Jumko” u Drvaru zaposleno je 80 žena.

  1. Počela izgradnja graničnog prelaza vrijednog 14,5 miliona KM

Nakon dovoženja mehanizacije, uređenja radilišta i priprema za početak radova obavljenih u prethodnih deset dana, firma “Enikon-gradnja” uvedena je u posao i počeo je teći rok od 350 dana da izgradnju graničnog prelaza kod novoizgrađenog mosta “Bratoljub” na Drini između Bratunca u BiH i Ljubovije u Srbiji. Vrijednost ovog projekta je oko 14,5 miliona maraka. Granični prelaz i carinski terminal grade se na bratunačkoj strani, a biće zajednički za obje zemlje. Izgradnju finansiraju institucije BiH.

  1. Bh. peradari povećali proizvodnju i zaposlili još radnika

Prije neke dvije ili tri sedmice, najvažnije vijesti, pored onih o COVID-19 pandemiji i širenju virusa, bile su vijesti o masovnoj kupovini i pravljenu zaliha hrane, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, te toalet papira. I nakratko, u Bosni i Herecgovini, ta nestašica je bila stvarna, ali ne i kada je u pitanju bilo pileće meso i prerađevine. Na tome možemo zahvaliti snažnoj BH peradarskoj industriji i proizvođačima koji znaju šta rade. Oni su u prethodnim danima povećali proizvodnju i broj radnika.

  1. TRZ Hadžići radi na projektima mobilne bolnice i pametnog odijela

Kompanija namjenske industrije Tehničko-remontni zavod Hadžići koja je između ostalog proizvela i izvezla prvi bh. ručni bacač, ušla je u toku krize izazvane pandemijom koronavirusa u nove projekte kako bi dala svoj doprinos zaštiti zdravlja građana.

Ova kompanija koja je certificirani proizvođač zaštitne opreme počela je proizvodnju zaštitnih maski i vizira a zajedno sa timom lokalnih stručnjaka radi na razvoju dva važna projekta koja bi, nakon što budu završeni, mogla biti od velike koristi zdravstvenim radnicima ne samo tokom pandemije nego i nakon nje.

Osim toga, Zavod trenutno radi na izradi idejnog rješenja online bolnice koja radi na platofrmi pametnog odijela koji je ova kompanija razvila ranije. To je odijelo koje ima integrisano nekoliko senzora koji prate glavne zdrastvene parametre osobe kao što su temperatura tijela i krvni pritisak, a ima ugrađene i termalne kamere.

  1. Radnicima u trgovini povećane plate za mart

Iz Sindikat radnika trgovine BiH saopštili su da su komanije povećale primanja radnika. Kako navode, iz svih krajeva BiH dobivaju poruke svojih članova o odlukama uprava, kao i isplatama finansijskih stimulacija uz plaću za mart.

  1. Veliki pad cijena goriva u BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je ove sedmice odluku koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte, a već u petak su cijene drastično pale. Kako se može vidjeti na aplikaciji “FMT FBiH oil info”, benzin super 95 u Sarajevu se može kupiti već od 1,56 KM. Na većini sarajevskih pumpi ovo gorivo se kreće od 1,76 do 1,91 KM. Super 98 se kreće od 1,71 pa naviše, kao i dizel D5. Dizel D4 se može naći počevši od 1,61.

  1. Alma Ras će izvoziti maske za lice na svjetsko tržište

Alma Ras je preorjentisala dio proizvodnje u šivanje maski za lice. Ovo je za BiznisInfo potvrdio direktor vodeće bh. tekstilne kompanije Rasim Memagić. Kompanija je brzo reagovala na novonastalu situaciju, nakon što se suočila sa obustavom standardne proizvodnje usljed pandemije koronavirusa.

– Većina proizvodnje je trenutno zatvorena, kako zbog sigurnosne zdravstvene situacija, tako i zbog smanjenih narudžbi od kupaca. Kako su oni gore stali, onda smo i mi prisiljeni za zaustavimo proizvodnju – kaže direktor kompanije koja je veliki izvoznik.

Prema njegovim riječima, najprije su počeli šiti maske da bi pomogli zajednici. Sada značajan dio proizvodnje nastoje preorjentisati u proizvodnju maski koje su namijenjene u najvećem dijelu za izvoz.

  1. Dodblokirana pomoć MMF-a od 330 miliona eura

Na sastanku političkih lidera s predstavnicima Delegacije Evrospke unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država postignut je dogovor o raspodjeli sredstava od MMF-a.

Kako je rečeno nakon sastanka, 330 miliona eura će se dijeliti na postotke – 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

  1. Otpremljeni prvi kamioni: AS Holding se vraća na Kosovo

Nakon što je Kosovo 1. aprila ukinulo takse na robu iz Bosne i Hercegovine, privrednici koji su 2018. godine bili prinuđeni obustaviti izvoz na ovo tržište, počeli su se na njega vraćati. Među njima je i AS Holding čiji kamioni su prethodnih dana krenuli prema Kosovu, kazao je predsjednik uprave ove kompanije Rusmir Hrvić.

– Naši prvi kamioni su već u petak 3. aprila otpremljeni za Kosovo. Prvi izvozi se odnose na regionalnog lidera a to je Tuzlanska so i nju prate konditorski proizvodi KENT i MASTER – kazao je Hrvić za BiznisInfo.