Dogovorena raspodjela sredstava od MMF-a

0

Na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik s predstavnicima Delegacije Evrospke unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država postignut je dogovor o raspodjeli sredstava od MMF-a.

Kako je rečeno nakon sastanka, 330 milione eura, kredita koji će da vrate, će se dijeliti na postotke – 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

Unutar Federacije nastavit će se dogovor o distribuciji, jer kako je rečeno, kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada, odnoso ljudi koji će ostati bez posla.

Dogovoreno je da se podrži formiranje jednog koordinacionog tijela, akcionog tijela, koje će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, u koje će prije svega ući tri premijera – predsjedavajući Vijeća ministara i dva entitetska primijera i uz njih ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Fena