Gorivo u Sarajevu već od 1,56 KM

0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je jučer odluku koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte, a već danas su cijene drastično pale.

Kako se može vidjeti na aplikaciji “FMT FBiH oil info”, benzin super 95 u Sarajevu se može kupiti već od 1,56 KM. Na većini sarajevskih pumpi ovo gorivo se kreće od 1,76 do 1,91 KM.

Super 98 se kreće od 1,71 pa naviše, kao i dizel D5. Dizel D4 se može naći počevši od 1,61.

Kako je jučer pojasnio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, ova mjera će pomoći građanima Federacije BiH i privrednicima da što lakše prebrode ekonomski teret zbog krize nastale širenjem novog koronavirusa Covid-19.

– Svjedoci smo da su se na svjetskom tržištu cijene nafte gotovo prepolovile, ali na benzinskim pumpama u BiH nismo vidjeli značajno smanjene cijena. Marže koje su bile visoke čak 50 feninga po litri, sada su ograničene na 25 feninga – kazao je premijer.

Ocijenio je da će se zasigurno oglasiti naftaši koji će upozoriti da se ovakvom uredbom Vlada miješa u slobodno formiranje cijena, ali Novalić kaže da to nije opravdano jer se nikada Federacija od rata do danas nije miješala u slobodno tržište, ali nikada do danas i nije bila su ovakvoj krizi.

– Naša namjera je da obavežemo naftaše da cijene usklađuju s cijenama na svjetskom tržištu. Ovom mjerom želimo stati u kraj monopolu i nelojalnoj konkurenciji. Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu nafte samo u slučajevima kada ona raste – podvukao je Novalić.