Memagić za BiznisInfo: Alma Ras će izvoziti maske

0

Alma Ras je preorjentisala dio proizvodnje u šivanje maski za lice. Ovo je za BiznisInfo potvrdio direktor vodeće bh. tekstilne kompanije Rasim Memagić.

Kompanija je brzo reagovala na novonastalu situaciju, nakon što se suočila sa obustavom standardne proizvodnje usljed pandemije koronavirusa.

– Većina proizvodnje je trenutno zatvorena, kako zbog sigurnosne zdravstvene situacija, tako i zbog smanjenih narudžbi od kupaca. Kako su oni gore stali, onda smo i mi prisiljeni za zaustavimo proizvodnju – kaže direktor kompanije koja je veliki izvoznik.

Prema njegovim riječima, najprije su počeli šiti maske da bi pomogli zajednici.

– Sada jedan značajan dio proizvodnje nastojimo preorjentisati u proizvodnju maski koje su namijenjene u najvećem dijelu za izvoz. Menadžment je dosta napora uložio da, preko svojih kontakata i kontakata naših poslovnih partnera i mreže, pronađemo zanimljive aranžmane vezano za šivanje maski jer je procjena da bi ta potražnja za maskama mogla trajati duže nego što se prvobitno mislilo – kaže Memagić.

Ovo je ujedno i njegova preporuka ostalim bh. kompanijama.

– Mi smo sticajem okolnosti tekstilna kompanija pa smo se mogli lakše preorjentisati, ali vidjeli ste da je BMW počeo da proizvodi maske, dakle kompanija iz sasvim druge branše, jer je potražnja velika. Ne smatramo da je samo riječ o proizvodnji maski, već je potrebna zaista velika fleksibilnost privrednih subjekata kako bismo mogli koliko-toliko prevazići ovu tešku krizu – navodi naš sagovornik.  

Cilj Alme Ras je da zadrže što veći broj radnika.

– Sada su radnici na godišnjim odmorima. Neke ugovore koji su isticali nismo produžili ali se nadamo da ćemo kroz ove aranžmane ponuditi tim uposlenicima ponovo posao u skorije vrijeme – zaključio je Memagić.

G. M.