Kompanija iz namjenske industrije razvija projekte online i mobilne bolnice

0

Kompanija namjenske industrije Tehničko-remontni zavod Hadžići koja je između ostalog proizvela i izvezla prvi bh. ručni bacač, ušla je u toku krize izazvane pandemijom koronavirusa u nove projekte kako bi dala svoj doprinos zaštiti zdravlja građana.

Ova kompanija koja je certificirani proizvođač zaštitne opreme počela je proizvodnju zaštitnih maski i vizira a zajedno sa timom lokalnih stručnjaka radi na razvoju dva važna projekta koja bi, nakon što budu završeni, mogla biti od velike koristi zdravstvenim radnicima ne samo tokom pandemije nego i nakon nje, najavio je za BiznisInfo direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići Meho Rekić.

Prve količine zaštitnih maski i vizira uručene su danas policiji u Hasdžićima za potrebe njihove mobilne policijske patrole.

– Prve količine doniramo našoj lokalnoj policiji. Ukoliko Štab civilne zaštite općine procijeni da se treba masovnije proizvoditi mi ćemo odgovoriti tom zahtjevu. Trenutno pregovaramo sa kupcima a nadamo se da će se i naša policija odlučiti za našu zaštitnu opremu, proizvedenu u Bosni i Hercegovini. Razgovaramo sa Federalnom upravom civilne zaštite da od nas naruče opremu i isto tako da uradimo jedan dio balističkih vizira za deminere – kazao je Rekić.

Online bolnica na bazi pametnog odijela

No to nije jedini projekat koji je TRZ Hadžići započeo kako bi pokazao društvenu odgovornost.

Zavod trenutno radi na izradi idejnog rješenja online bolnice koja radi na platofrmi pametnog odijela koji je ova kompanija razvila ranije. To je odijelo koje ima integrisano nekoliko senzora koji prate glavne zdrastvene parametre osobe kao što su temperatura tijela i krvni pritisak, a ima ugrađene i termalne kamere.

– Na bazi našeg odijela sada drugi inžinjeri razvijaju ostali hardver i softver. Nakon toga bismo u saradnji sa zdravstvenim ustanovama razvijali model praćenja zdravstvenog stanja pacijenata ali i ostalih ljudi jer će online bolnicu moći koristiti i druge službe kao što je policija – kazao je Rekić za naš portal.

Drugi projekat je projekat mobilne bolnice sa moiblnim zdavstvenim timovima.

Mobilna bolnica

– Riječ je o pravoj mobilnoj bolnici odnosno kontenjeru koji se nalazi na kamioni i ima svu opremu potrebnu za rad na terenu. To je rješenje koje bi moglo puno značiti za jesta kao što su granični prelazi, karantinski šatori, migrantski kampovi i slično. TRZ Hadžići učestvuje i u ovom projetu koji razvijaju domaći timovi, naravno u skladu sa svojim kompetencijama – pojašnjava Rekić.

Idejna rješenja za oba projekta biće gotova vrlo brzo a izrada prototipa i dalji razvoj zavisiće od sredstava i spremnosti partnera na investiranje.

Rekić napominje kako su ovo rješenja koja bi se zbog svoje efektnosti mogla koristiti i nakon završetka pandemije te se nada da će investitori pokazati interes za njih, bilo da je riječ o vlastima na kantonalnim, entitetskim li državnom nivou ili o domaćim ili međunarodnim investitorima.

Podsjetimo, Tehničko-remontni Zavod Hadžići je kompanija osnovana 1955. godine sa namjenom proizvodnje, održavanja i remonta naoružanja i vojne opreme. Iza ove komapanije stoje brojni uspješni projekti kao što su prvi bh. ručni bacač, pametna odijela, panciri i padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine. Jedan od projekata Zavoda je  razvoj AGL-a, a to je nitroglicerinska puška i mitraljez koji koristi municiju 40 milimetara koji proizvodi “Binas”.

B. Šutvić